ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποίηση ΕΕ στην Τουρκία: Μονόδρομος οι κυρώσεις

Προειδοποίηση ΕΕ στην Τουρκία: Μονόδρομος οι κυρώσεις
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να ζητήσει από την Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να αποκλιμακώσει την ένταση και να προχωρήσει σε διάλογο με την Ελλάδα.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.

«Αν δεν συμμορφωθείτε οι κυρώσεις είναι μονόδρομος», φέρεται να είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε έντονο τόνο.

Επιγραμματικά, τα μηνύματα του Ζοζέπ Μπορέλ προς τον Τούρκο υπουργό ήταν τα εξής:

-Σταματήστε μονομερείς ενέργειες

- Αποκλιμακώστε την ένταση

- Προχωρήστε σε διάλογο

- Προκαλείτε ανησυχία στην ΕΕ

- Οι κυρώσεις βρίσκονται στο «τραπέζι»

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, ήταν ξεκάθαρος για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας:

«Ενημερώθηκε και για τα μέτρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να πάρει και ήδη λαμβάνει ώστε να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά».

Όσο η ΕΕ προειδοποιεί τον Ερντογάν με τη γλώσσα της αλήθειας για να αλλάξει συμπεριφορά και να προχωρήσει στην εκτόνωση της κρίσης με απτά δείγματα γραφής, ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά κλιμακώνει την επιθετική του ρητορική με προσβολές κατά της ελληνικής και γαλλικής κυβέρνησης:

«Αποδέχεται ο ελληνικός λαός αυτό που θα του συμβεί εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του; Έχουν επίγνωση οι Γάλλοι πολίτες για το τίμημα που θα πληρώσουν εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους».

Από την ελληνική πλευρά υπήρξε αντίδραση σε αυτή τη δήλωση του κ, Ερντογάν διά στόματος υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος σημείωσε ότι αυτός που θα πληρώσει το τίμημα θα είναι η Τουρκία.

«Η απάντηση του πρωθυπουργού είναι μία απάντηση σύνεσης και σωφροσύνης αλλά και αποφασιστικότητας. Είναι προφανές ότι εκείνος ο οποίος θα πληρώσει άμεσα εάν συνεχίσει αυτή την εχθροπαθή ρητορεία είναι αποκλειστικά και μόνο η Τουρκία» δήλωσε.

Ωστόσο, πίσω από τις λυσσαλέες αντιδράσεις της Άγκυρας διαφαίνεται ο εκνευρισμός της και η διπλωματική της απομόνωση, εκτιμά η Αθήνα.

Ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, με έναν παραληρηματικό λόγο αναφέρει:

«Οι ηρωικές τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όπως χθες έτσι και σήμερα, είναι αποφασισμένες και ικανές να προστατέψουν την πατρίδα μας, τον λαό μας, τις εθνικές και ηθικές αξίες μας, τα διεθνή συμφέροντα και δικαιώματα μας».

Ραντεβού Δένδια - Γκουτέρες

Στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών της Αθήνας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να θέσει, την Παρασκευή, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την τουρκική προκλητικότητα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η Αθήνα αναμένεται να αποστέλλει για ανάρτηση στον Οργανισμό τις συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

«Αναφαίρετο δικαίωμα η άμυνα του Καστελόριζου»

Αναφορικά με τις φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων, που δείχνουν τους εθνοφρουρούς να φτάνουν στο Καστελόριζο, η τουρκική πλευρά βρήκε αφορμή να θέσει ε νέου θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ έκανε λόγο για «πειρατεία», λέγοντας πως «το να στοχεύεις όπλα, εναντίον των ακτών της Τουρκίας είναι βλακώδης κίνηση».

Παρομοίως, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πώς η Τουρκία δεν επιτρέψει να πετύχει τον στόχο της μια τέτοια πρόκληση ακριβώς απέναντι από τα παράλια της.

Στην Αθήνα στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι «είναι αναφαίρετο το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ειδικά όταν υπάρχουν ξεκάθαρες απειλές».

Η μαύρη προπαγάνδα της Τουρκίας καταρρίπτεται και από το Διεθνές Δίκαιο.

Το καθεστώς στα Δωδεκάνησα αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών ως εξής:

«Αν υπάρξει απειλή πολέμου και αμφισβήτηση του εδαφικού και νομικού καθεστώτος των νησιών μας, η Ελλάδα νομιμοποιείται η Ελλάδα να τα θωρακίσει αμυντικά».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θωρακίζει και τον Έβρο.

Το σχέδιο παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τονίζοντας ότι ο φράκτης θα είναι έτοιμος το αργότερο σε οκτώ μήνες.

Θα έχει ύψος πέντε μέτρα, με αγκαθωτό συρματόπλεγμα, οκτώ παρατηρητήρια με θερμικές κάμερες και το κόστος του θα ανέλθει στα 63 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ