ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταφέρει τεθωρακισμένα η Τουρκία στον Έβρο

Μεταφέρει τεθωρακισμένα η Τουρκία στον Έβρο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα μάχης συγκεντρώνει η Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ξεκίνησαν δύο αυτοκινητοπομπές με 40 άρματα μάχης από τα σύνορα της Συρίας, και συγκεκριμένα την Αλεξανδρέττα, με προορισμό τα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο.

Οι δύο αυτοκινητοπομπές θα φτάσουν στην Αδριανούπολη με τρένα που θα ξεκινήσουν από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πληροφορίες ότι η μεταφορά των αρμάτων μάχης αποτελεί προγραμματισμένη δραστηριότητα της Δεύτερης Στρατιάς με έδρα τη Μαλάτεια και δεν πρόκειται για «οποιαδήποτε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με την Ελλάδα».

Απειλές Ερντογάν

Την ίδια ώρα, συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί η Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προχωρά σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, με φόντο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την ομιλία του σε εγκαίνια νοσοκομείου.

«Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να σκίσει τους χάρτες που της επιβάλλονται», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας:

«Είτε θα το καταλάβουν πολιτικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης».

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας πως η Τουρκία και ο τουρκικός λαός είναι «προετοιμασμένοι για κάθε πιθανότητα και για κάθε αποτέλεσμα», σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Άγκυρα εκφράζει σε όλες τις πλατφόρμες, τις συνεντεύξεις, και τα μηνύματά της ότι είναι έτοιμη να «μοιραστεί ό,τι είναι δίκαιο».

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως τώρα «εύχεται όσοι επιτίθενται στην ανεξαρτησία της Τουρκίας» να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα με αυτό που πλήρωσαν πριν από 100 χρόνια.

«Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την Hurriyet.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, δήλωσε:

«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».

Δένδιας: Έχουμε δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα να βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το πέρας της συνάντησης για το αν είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα από το έγγραφο που προσκόμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Δένδιας είπε:

«Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα σκέφτεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά:

«Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ