ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ζήτησα να τεθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Μητσοτάκης: Ζήτησα να τεθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
(Olivier Hoslet, Pool via AP)

Πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι «27» αποφάσισαν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία θα πρέπει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ζήτησαν ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων.

«Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως χρειάστηκε να διανύσουν αρκετό δρόμο για να εξηγήσουν την κατάσταση στους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα λένε ξεκάθαρα ότι θα υπάρχει χρονική περίοδος που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και τον Δεκέμβριο στην Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν αποφάσεις», ανέφερε έπειτα ο κ. Μητσοτάκης.

Έθεσε, όμως, και ένα ακόμη ζήτημα στη Σύνοδο:

«Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

Κορωνοϊός: «Η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα»

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα μέχρι στιγμής στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως τις δυτικές χώρες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για το θέμα του κορωνοϊού. Μάλιστα, δεν είναι σίγουρο το πότε θα γίνει ξανά Σύνοδος Κορυφής με αυτοπρόσωπη παρουσία των ηγετών.

Γνωστοποίησε πως υπήρξε μια συμφωνία σε πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ να οργανώνονται τηλεδιασκέψεις των ηγετών ώστε να συζητούνται θέματα γύρω από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Έθεσε το θέμα τουρισμού

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως έθεσε το θέμα του τουρισμού, το οποίο θα συζητηθεί στις επόμενες Συνόδους Κορυφής, σημειώνοντας πως θα είναι θετικό, κυρίως για τις χώρες που η οικονομία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, να υπάρξει συμφωνία για κοινά πρωτόκολλα.

Για το Brexit

Σε ό,τι αφορά το Brexit ο πρωθυπουργός είπε ότι υποστηρίζεται από όλους η προσπάθεια του Μπαρνιέ.

«Δεν θα δεχτούμε μια κακή συμφωνία, αυτό θα είναι χειρότερο από το να μην έχουμε συμφωνία», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ