ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεύμα εργασίας Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Γεύμα εργασίας Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε το μεσημέρι της Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «στη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ο συντονισμός ενεργειών Ελλάδας- Κύπρου.

Eξετάστηκαν, επίσης, οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες συναντήσεις στις 17:00 με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και στις 18:00 με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γκάμπι Ασκενάζι.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Νωρίτερα, ο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισαν αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών που βρίσκεται στην Αθήνα, έγινε «ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση, εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια, τηρώντας την κοινή λογική και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.

Λαβρόφ: Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ.

Δένδιας σε Λαβρόφ: Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ