ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταδιακή η άρση του lockdown: Το σχέδιο της κυβέρνησης και ο παράγοντας - κλειδί

Σταδιακή η άρση του lockdown: Το σχέδιο της κυβέρνησης και ο παράγοντας - κλειδί
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Σταδιακά θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα μετά το δεύτερο lockdown.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως το άνοιγμα της οικονομίας θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, όπως συνέβη και την προηγηθούμε η φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Δεκεμβρίου, εφόσον βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ανοίξουν πρώτα τα εμπορικά καταστήματα και στη συνέχεια η εστίαση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ επεσήμανε:

«Κάνουμε το σωστό σε αυτή τη συγκυρία το οποίο δεν είναι άλλο από το να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και να δεχτούμε την ανάγκη να περιοριστούμε πρόσκαιρα για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να σώσουμε το Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο, να κάνουμε Χριστούγεννα τα οποία σίγουρα θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα από αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει αλλά όχι Χριστούγεννα τα οποία θα επιβάλλονται από κανόνες πολύ αυστηρών περιορισμών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που τόνισε πως «στόχος είναι να λειτουργήσουμε πριν από τα Χριστούγεννα.

(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Γι' αυτό, άλλωστε, πήραμε τα μέτρα γρήγορα, ώστε να μπορέσουμε μέσα στον Δεκέμβριο να έχουμε μία σταδιακή επιστροφή, η οποία θα μας επιτρέψει να κάνουμε γιορτές με κάποια κανονικότητα -που φυσικά δεν θα είναι ίδια με την περσινή, αλλά θα είναι μορφή κανονικότητας- και να υπάρξει ο τζίρος, στην αγορά».

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων να ανοίξει στο σύνολο της η αγορά, φυσικά με μέτρα προστασίας, ώστε κινηθεί το χρήμα και να μειωθούν όσο είναι δυνατόν οι απώλειες λόγω του νέου lockdown.

(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Το πόσο θα διαρκέσει το lockdown θα εξαρτηθεί από την πορεία τόσο του αριθμού των κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Χθες, καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων, οι οποίοι ανήλθαν σε 228.

Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της χώρας επιβεβαίωσαν τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που ήταν 1.914, εκ των οποίων 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 56.698 (ημερήσια μεταβολή +3,5%), εκ των οποίων 54,2% άνδρες.

Τα κρούσματα εμφανίστηκαν μειωμένα, καθώς διενεργήθηκαν λιγότερα τεστ.

Συγκεκριμένα το προηγούμενο 24ωρο έγιναν 15.112 (24.086 χθες).

Αντίθετα, το ποσοστό των θετικών τεστ ανέβηκε στο 12,665% (10,611% το Σάββατο).

Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι ο αριθμός - στόχος για να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα είναι τα 300 - 400 κρούσματα ημερησίως, τα οποία θεωρείται πως είναι εφικτή η διαχείριση τους σε σύγκριση με τα 2.000 - 2.500 κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και που έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων, γεγονός που θέτει σε δοκιμασία τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Υπό αυτές τις συνθήκες το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα με μεγάλη προσοχή και όταν θα είναι σίγουρη βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων πως έχει ελέγξει σε ένα σημαντικό βαθμό η διασπορά του ιού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη κάλεσε όλους τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για να μην υπάρξει διασπορά του ιού.

Και αυτό γιατί κανένα Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει να έχει τόσα πολλά κρούσματα για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ