ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Κυβερνητική διάψευση για τα δημοσιεύματα - Αντιδρά η αντιπολίτευση

Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Κυβερνητική διάψευση για τα δημοσιεύματα - Αντιδρά η αντιπολίτευση
ΙΝΤΙΜΕ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 15:02

Διέψευσε η κυβέρνηση τα δημοσιεύματα του Βήματος της Κυριακής και της Κυριακάτικης Δημοκρατίας περί λανθασμένης καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι δύο εφημερίδες στα ρεπορτάζ τους κάνουν λόγο για τη δημιουργία παράλληλης λίστας κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, καθώς και για λανθασμένη ή ελλιπή ενημέρωση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ η επιτροπή κάνεις τις προτάσεις της στην κυβέρνηση η οποία παίρνει τις τελικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ψευδείς ειδήσεις, λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τα ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων. Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε:

«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων.»

Προσέθεσε δε ότι

«Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορoνοϊό (COVID-19)" και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας.»

Πέτσας για ΕΟΔΥ: Η διακίνηση fake news βλάπτει - Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Άδικα και αβάσιμα δημοσιεύματα

Από τη μεριά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς έγραψε στο Facebook μεταξύ άλλων:

«Τα σημερινά δημοσιεύματα για όλους εμας στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, όσους δηλαδή καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις.

Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπαρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μαχης. Όποιος έχει εργαστεί σε τέτοιες ομάδες για έναν κοινό στόχο, αυτό μπορεί να το καταλάβει καλά».

Χαρδαλιάς: Είναι ήρωες, άδικα και αβάσιμα τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ

Τα δημοσιεύματα

Το δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ», κάνει λόγο για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Δημοκρατία» με τίτλο «Έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» - «Παράλληλο σύστημα με ιδιωτική εταιρεία έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ» σημειώνει ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με αποτέλεσμα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Ωστόσο, η αντιπολίτευση αντιδρά και ζητάει εξηγήσεις. Σε δήλωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι:

«Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και καθημερινά καταγράφουμε αρνητικό ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες,η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί έστω και τα στοιχειώδη.»

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε:

«Οι σημερινές καταγγελίες των εφημερίδων Βήμα και Δημοκρατία οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων.Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία.»

Η δήλωσή του κατέληξε ως εξής:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, δημοσιοποίηση που εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση αρνείται. Τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη».

Ηλιόπουλος: Εγκληματικές οι ευθύνες Μητσοτάκη για το παράλληλο σύστημα του ΕΟΔΥ

Ντροπή

Σε πολύ υψηλούς τόνους και το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ:

«Από σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της κ

υβέρνησης να περιορίσει την πανδημία. Δείχνει τον ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας.

Τα έκαναν δηλαδή θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και τώρα ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα.

Αυτό είναι το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Στην επιτυχία ζήτω ο Μητσοτάκης και στην αποτυχία φταίνε μόνο οι Υπουργοί και οι Διοικητές. Γιατί το Μαξίμου δεν ήξερε τίποτα!

Ντροπή. Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν θα έρθει η ώρα όμως θα τους καταλογιστούν».

Κορωνοϊός - ΚΙΝΑΛ για αριθμούς ΕΟΔΥ: Η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα και ψάχνει εξιλαστήριο θύμα

Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση

Στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τα όσα αποκαλύπτουν σήμερα οι κυριακάτικες εφημερίδες "Βήμα" και "Δημοκρατία" είναι εξαιρετικά σοβαρά και η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις. Είναι δυνατόν η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να λάμβανε πλασματικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ; Είναι δυνατόν να έχει δημιουργηθεί ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής και ελέγχου των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ;

Μήπως για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας εξυμνούσε την Τετάρτη αίφνης τον ΕΟΔΥ; Είναι αδιανόητα τα όσα αποκαλύπτονται και οι ευθύνες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης συλλογικά, τεράστιες».

ΣΥΡΙΖΑ: Να παρέμβει ο εισαγγελέας

Στην απάντησή του στον Στέλιο Πέτσα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να παρέμβει εισαγγελέας για τα δημοσιεύματα του Βήματος και της Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει:

«Ο κ. Πέτσας μέχρι στιγμής δεν έχει πει ψέματα μόνο για το από πού ανατέλλει ο ήλιος. Οπότε ο λόγος του δεν έχει καμία αξία γιατί επί 8 μήνες διαψεύδεται καθημερινά από την ίδια την πραγματικότητα.

Ωστόσο σήμερα έχουμε δύο εφημερίδες οι οποίες, όχι μόνο δείχνουν εγκληματικά λάθη διαχείρισης της πανδημίας με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων συναθρώπων μας καθημερινά, αλλά και κάτι χειρότερο: ότι μαγειρεύονται στοιχεία με πολιτική σκοπιμότητα για να μην αναδειχθεί το ακριβές μέγεθος της τραγωδίας που ζούμε»

Τονίζει δε ότι:

«Πλέον τον λόγο πρέπει να έχει η Δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι η εισαγγελική παρέμβαση για απόκρυψη, συσκότιση και διαστρέβλωση στοιχείων είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα κιόλας να μοιράσει στα κόμματα της Βουλής τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής, που αρνείται εδώ και έξι μήνες.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ