ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Δυσαρέσκεια για τα μέτρα του κορωνοϊού - Δεν καρπώνεται οφέλη η αντιπολίτευση

Δημοσκόπηση: Δυσαρέσκεια για τα μέτρα του κορωνοϊού - Δεν καρπώνεται οφέλη η αντιπολίτευση
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Η παρατεταμένη κρίση της πανδημίας πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης, ωστόσο η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να καρπώνεται οφέλη, όπως «δείχνουν» τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Alco που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Τα βασικά ευρήματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Open μοιάζουν με αυτά των άλλων μετρήσεων που προηγήθηκαν. Συγκεκριμένα:

-Αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας.

-Παρά τη δυσαρέσκεια, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μειώνεται, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει κατά πολύ του Αλέξη Τσίπρα.

-Σημειώνεται μια αξιοσημείωτη επιφυλακτικότητα για το εμβόλιο, η οποία ενδεχομένως συνεπάγεται υγειονομικούς κινδύνους.

Η πανδημία

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, η δυσαρέσκεια διαρκώς αυξάνεται. Πλέον το 54% είναι δυσαρεστημένο έναντι του 40% που δηλώνει ευχαριστημένο. Από το πρώτο κύμα τον Μάιο οι θετικές γνώμες για την κυβερνητική πολιτική έχουν υποχωρήσει κατά 44 μονάδες.

Στην πολιτεία ρίχνουν κατά κύριο λόγο για την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή τους οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αξιοσημείωτο το ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών (64%) έχει εμπιστοσύνη στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Σαφώς οι απαντήσεις αυτές πρέπει να συνδεθούν με τις παραπάνω ερωτήσεις για τις κυβερνητικές ευθύνες.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ότι θα διαχειριζόταν την κατάσταση καλύτερα, πράγμα που εξηγεί ως ένα βαθμό γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα με ΝΔ.

Το εμβόλιο

Αξιοσημείωτες επιφυλάξεις σημειώνονται για το εμβόλιο. Το 19% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (42%) δηλώνει ότι θα περιμένει.

Όπως έχουν δείξει και άλλες έρευνες, οι πιο νέοι είναι οι πιο επιφυλακτικοί με το εμβόλιο.

Η πρόθεση ψήφου

Παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μειώνεται. Παραμένοντας στις 15,4 μονάδες. Δηλαδή η ΝΔ φαίνεται να δείχνει σημαντικές αντοχές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μπορέσει να πείσει τους πολίτες με την πρότασή του.

Πολύ μεγάλο το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού παραμένει υψηλή αν και έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο. Το ποσοστό του κ. Τσίπρα παραμένει σταθερό, ενώ ανεβαίνει η απάντηση "κανένας από τους δύο". Δηλαδή ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εισπράξει (προς το παρόν τουλάχιστον) τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ