ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια πρόωρων εκλογών: Καταγγελίες και προετοιμασία από την αντιπολίτευση

Σενάρια πρόωρων εκλογών: Καταγγελίες και προετοιμασία από την αντιπολίτευση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με την έναρξη της νέας χρονιάς πλήθυναν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Μαξίμου επεξεργάζεται σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είτε το καλοκαίρι είτε (το πιο πιθανό) το φθινόπωρο.

Βασική προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η ανοσία της αγέλης. Η κυβέρνησης (προφανώς) διαψεύδει τα σενάρια.

Από την άλλη μεριά, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα σενάρια εκπορεύονται από το ίδιο το Μαξίμου.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πεποίθηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί «παράθυρο» πρόωρων εκλογών.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κλεψύδρα της κυβέρνησης έχει αρχίσει να αδειάζει.

Θεωρούν δε ότι πολύ σύντομα η κοινωνική δυσαρέσκεια θα διογκωθεί όχι μόνο από την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και από τις επιπτώσεις της «μνημονιακής» πολιτικής της κυβέρνησης.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «αμοραλιστική» τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας.

Ωστόσο, δηλώνει ανά πάσα στιγμή έτοιμη για εκλογική μάχη.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Νίκος Βούτσης στους Γ. Παγάνη και Α. Γιάμαλη στον Real:

«Πιστεύω ότι η συζήτηση περί εκλογών δεν μπορεί να εναρμονιστεί με τα εν εξελίξει κύματα της πανδημίας. Είναι προφανές ότι αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν αφού λήξει και αφού κλείσει αυτός ο πολύ επώδυνος κύκλος.

Νομίζω ότι και όλη η πολιτική, την οποία έχουμε ασκήσει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση μέσα αλλά και έξω από τη Βουλή στα ζητήματα που αφορούν στα νομοσχέδια που έρχονται και στις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις εν καιρώ πανδημίας θα αποδώσει και σε μία εκλογική ετοιμότητα φέρνοντας και την πολιτική κεφαλαιοποίηση. Ωστόσο δεν είναι αυτός ο καιρός που θα συζητήσουμε κάτι τέτοιο γιατί θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να έκανε ο Πρωθυπουργός τέτοιες σκέψεις σε αυτήν τη φάση».

Σε ετοιμότητα του ΚΙΝΑΛ

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών καταγγέλλει και το ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στη Μαριτίνα Ζαφειριάδη ανέφερε σχετικά:

«Τα εκλογικά σενάρια - που απεργάζονται και διαρρέουν οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη – είναι για μένα, όπως έχω πει, ύβρις. Αναδεικνύουν κυνικό πολιτικό καιροσκοπισμό.

Μέσα στη νέα χρονιά, η μάχη ενάντια στην πανδημία και απέναντι στις πολύπλευρες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά κορυφώνεται. Αυτό πρέπει να είναι η αποκλειστική έγνοια όλων μας και πρωτίστως της κυβέρνησης και όχι η κομματική και εκλογική σκακιέρα. […] Όσον αφορά την πολιτική είναι ώρα να ξαναβρεί την άμεση επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματα τους. Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε αιφνιδιασμό».

Το ΚΙΝΑΛ, εντούτοις, δηλώνει ήδη έτοιμο για ενδεχόμενη εκλογική μάχη μέσα στο 2021. Μάλιστα η πρώτη «εκλογική» σύσκεψη έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη τον Δεκέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ