ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και εκκλησία μετά το «αντάρτικο» για τα Θεοφάνεια

Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και εκκλησία μετά το «αντάρτικο» για τα Θεοφάνεια
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στις πρωτοβουλίες που πιθανώς θα αναληφθούν ώστε να ανοίξει η «βαλβίδα» αποσυμπίεσης στην αιφνίδια κρίση στις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας με αφορμή τις λειτουργίες των Θεοφανείων είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα.

Με βάση τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιήθηκαν, η κάθε πλευρά δείχνει να έχει στοιχηθεί αυστηρά στην «κόκκινη γραμμή» που έχει χαράξει έναντι της άλλης.

Η κλιμάκωση των ενεργειών που προαναγγέλθηκαν από την Ιερά Σύνοδο, με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μαρτυρούν μια ραγδαία αλλαγή στο momentum που είχε διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αντιστοίχως και από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν επέτρεπαν να διαφανεί η πρόθεση για την εξεύρεση οποιουδήποτε περιθωρίου σύγκλισης.

Ακόμη και το ενδεχόμενο μιας επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, φαίνεται να μην συγκεντρώνει την παραμικρή πιθανότητα.

Οι τελευταίες δε, κυβερνητικές λέξεις σε αυτήν την κρίση δείχνουν να είναι αυτές που μεταδόθηκαν ως απάντηση στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, το απόγευμα της Δευτέρας:

«Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».

Μάλιστα τονιζόταν εμφατικά ότι:

«Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

Για την κυβέρνηση άλλωστε η στάση της καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν επιδέχεται παρερμηνειών αναφορικά με την ξεκάθαρη επιδίωξη να μην επέλθει ρήξη με την εκκλησία.

Όπως υπενθυμιζόταν στην σχετική ενημέρωση, σε όλα τα στάδια της πανδημίας η κυβέρνηση βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, που έλαβαν χώρα και στο ανώτατο επίπεδο με τις διαδοχικές επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκαν οι Λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η Λειτουργία των Θεοφανείων.

Σε κάθε περίπτωση έχει διαμηνυθεί ότι το διακύβευμα της προσεχούς περιόδου είναι να μην διαταραχθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και με διακηρυγμένη την προτεραιότητα της επαναλειτουργίας των σχολείων, είχε καταστεί ευκρινές ότι για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, θα αναστελλόταν οποιαδήποτε άλλη που αφορούσε στην χαλάρωση των περιορισμών.

Από την τρέχουσα εβδομάδα ήταν λοιπόν σαφές ότι θα επέστρεφαν στον αστερισμό των μέτρων που ίσχυαν πριν από την εορταστική περίοδο εκτός από τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και οι εκκλησίες για τις οποίες όμως διατηρείται δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ