ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, δεν γίνεται να μιλάτε για επιτυχία με τόσους νεκρούς

Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, δεν γίνεται να μιλάτε για επιτυχία με τόσους νεκρούς
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνέχισε τη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ξεκινώντας, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τη νηφαλιότητα για να διαχειριστεί την κατάσταση. Τον κατηγόρησε δε ότι επιδεικνύει αλαζονεία. Τόνισε ότι δεν γίνεται ο πρωθυπουργός να μιλάει για επιτυχία με τόσους νεκρούς.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έκπληκτος από τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ πως δεν θα τηρήσει τις προθεσμίες παραλαβής των εμβολίων, ενώ ο ίδιος προχτές διαβεβαίωσε ότι υπάρχει υπερεπάρκεια εμβολίων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο χρόνος του εμβολιασμού έχει κρίσιμη σημασία διότι η θνητότητα της επιδημίας είναι πολύ πιο μεγάλη τους χειμερινούς μήνες.

Το ΕΣΥ

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ενισχύσει αποφασιστικά το ΕΣΥ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι επί κυβέρνησής του δεν υπήρχε πανδημία, ενώ οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ήταν πολύ αυστηροί -κάτι που τώρα δεν ισχύει. Πρόσθεσε ότι μέχρι να αρχίσει η πανδημία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε προσθέσει ούτε μία ΜΕΘ. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι δεν ισχύει γενικά η δήλωση του πρωθυπουργού περί έλλειψης διαθεσιμότητας γιατρών για να προσληφθούν στο ΕΣΥ. Αυτό ισχύει μόνο για ορισμένες ειδικότητες και σίγουρα όχι για τους νοσηλευτές. Κάλεσε δε σε μια μεγάλη αναδιοργάνωση του ΕΣΥ η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί με την αύξηση των αμοιβών των υγειονομικών.

Τα τεστ

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση για λανθασμένη επιδημιολογική στρατηγική διότι τα τεστ γίνονται τυχαία και όχι στοχευμένα, κάτι που συμβαίνει σε χώρες όπως η Νότια Κορέα. Υποστήριξε ακόμα ότι πρέπει τα μοριακά τεστ να αυξηθούν, χωρίς να αμφισβητεί τη χρησιμότητα των rapid test.

Καταστολή και όχι πρόληψη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση μοιάζει να αντιμετωπίζει την πανδημία περισσότερο με την καταστολή παρά με την πρόληψη. Άσκησε επίσης κριτική στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι το πρόστιμο αυξάνεται από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ. Δηλαδή ένας εργαζόμενος για μια μικρή καθυστέρηση μπορεί να πληρώσει σε πρόστιμο σχεδόν το σύνολο του μισθού του. Πρόσθεσε ότι ο μέσος πολίτης αισθάνεται αδικημένος γιατί την ώρα που δεν μπορεί να πάει μέχρι το περίπτερο μετά τις 9:00, αυτοί που διαθέτουν χρήματα μπορούν να πάνε στο Ντουμπάι χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανένα.

Η οικονομία

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε στην οικονομία την ίδια ανοησία που έκανε με τα εμβόλια. Όπως δεν κάνει αρκετά εμβόλια ενώ έχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, έτσι και με την οικονομία η κυβέρνηση δεν πήρε εγκαίρως εμπροσθοβαρή μέτρα για να μετριάσει την ύφεση.

Το 2020 η Ελλάδα είχε τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Παντού υπάρχει πανδημία, αλλά η Ελλάδα είχε την πιο μεγάλη ύφεση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε το φόβο για χιλιάδες λουκέτα.

Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι εν μέσω πανδημίας αίρει την προστασία των δανειοληπτών με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και την τροπολογία Τσιάρα.

Επανέλαβε, στη συνέχεια, τρεις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

-Μετατροπή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιστρεπτέα.

-Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους (120 δόσεις, μερική διαγραφή οφειλής).

-Ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα εκτός της ημερήσιας διάταξης. Υπενθύμισε ότι χτες ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε σε πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση την χαρακτήριζε εθνική επιζήμια. ο κ. Τσίπρας επανέλαβε κάτι που είχε πει παλιότερα από το βήμα της Βουλής: Η ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν, όχι αυτούς που σέρνονται από πίσω της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ