ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό Συμβούλιο: «Κλειδώνουν» οι αλλαγές στις εκλογές ΟΤΑ

Υπουργικό Συμβούλιο: «Κλειδώνουν» οι αλλαγές στις εκλογές ΟΤΑ
INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στις 11:00 της Πέμπτης θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για την κατάργηση της απλής αναλογικής, όπως και την κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο.

Ο κ. Βορίδης ανέπτυξε τις προωθούμενες αλλαγές σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους της Αττικής, που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος. Πατούλης.

Τα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπουν την εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, η θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια και την κατάργηση της τέταρτης κάλπης για τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους. Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, ενώ σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60%, θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πήχης για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή θα κυμαίνεται μεταξύ 40% και 43%. Το ακριβές ποσοστό θα «κλειδώσει» κατά τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα έχουν προηγηθεί επαφές του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με την ΚΕΔΕ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece θα υπάρχει και δεύτερη προϋπόθεση για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, καθώς εκτός από την επίτευξη εκλογικού ποσοστού της τάξης του 40% - 43%, θα πρέπει να υπάρχει ικανή ποσοστιαία διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δημοτικού συνδυασμού. Η εισήγηση προβλέπει μια διαφορά της τάξης του 5%, ωστόσο το ακριβές ποσοστό είναι κάτι που μένει να οριστικοποιηθεί.

Επίσης, στον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ πρόκειται να ενταχθεί κατώτατο εκλογικό όριο για την είσοδο δημοτικών συνδυασμών στα συμβούλια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση προβλέπει κατώτατο όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο το 3%, προκειμένου να εναρμονιστεί με την αντίστοιχη πρόβλεψη για τις εθνικές εκλογές.

Μετά το «πράσινο φως» του Υπουργικού Συμβουλίου το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί σύντομα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, κάτι που όπως είναι αναμενόμενο θα ανοίξει νέο κεφάλαιο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι το σύνολο των αλλαγών στον εκλογικό νόμο που «συνιστούν και υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας», θα το παρουσιάσει στη συνεδρίαση του προσεχούς υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος με τα θεσμικά όργανα την Αυτοδιοίκησης - την ΕΝΠΕ και τη ΚΕΔΕ.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, είναι τα εξής:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Οικονομικών:

α) Διενέργεια Γενικών Απογραφών 2021, β) Επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, γ) Κρατική αρωγή, δ) Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ε) Προσχώρηση στις τακτικές διαδικασίες του IMF

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εσωτερικών:

α) Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, β) Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αναμόρφωση του πλαισίου παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την εκπαίδευση και κατάρτιση των υποψηφίων οδηγών
  • Παρουσίαση από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: α) Διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA, β) Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, γ) Αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, δ) Λέσχες φιλάθλων, ε) Άλλες διατάξεις
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σχετικά με την επιλογή Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ