ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία «έρχεται» στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Η επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία «έρχεται» στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Η Άγκυρα πρέπει να αρχίσει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας AP Photo/Burhan Ozbilici

Για το πλαίσιο των επαφών του με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, καθώς και για το ταξίδι του στη Λιβύη, πρόκειται να ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τους ομολόγους του κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που λαμβάνουν χώρα αύριο, Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο επιδίδεται το τελευταίο διάστημα, ο Νίκος Δένδας βρέθηκε σήμερα, Κυριακή, στο Κάιρο, όπου είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο, θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και την κατάσταση στη Λιβύη.

Το Σάββατο ο κ. Δένδιας είχε συνομιλίες στην Αθήνα με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μένφι, με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις, την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας-Λιβύης, τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και τη σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση της χώρας.

Ειχε προηγηθεί, δε, η τετραμερής σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Πάφο, με τον Νίκο Δένδια να στέλνει το μήνυμα πως «αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες, όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας».

Επόμενος σταθμός του Νίκου Δένδια την προσεχή Τρίτη είναι η Σαουδική Αραβία, όπως έχει γνωστοποιήσει ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί μια κινητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική. Εγώ υπηρετώ αυτή την πολιτική σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενημέρωση των «27» για το ταξίδι στην Άγκυρα

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται πως η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο, Δευτέρα, περιλαμβάνει ενημερώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις σε Γεωργία, Ινδία, Μυανμάρ, Μοζαμβίκη και ως προς την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν (JCPOA).

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο για τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Λιβύη και Τουρκία.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά το «θερμό επεισόδιο» στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ως προς τα ελληνοτουρκικά ότι δεν μπορούμε να κρύψουμε τις διαφορές μας κάτω από το χαλί.

«Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη» δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Δένδιας, και επισήμανε ότι η επίσκεψή του αυτή στόχευε στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και ότι η επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο είναι δύσκολη και έχει ως προϋπόθεση η Άγκυρα να αρχίσει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.

Διαβάστε επίσης

Δημόσια σύγκρουση Δένδια - Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ προβλέπεται, επίσης, να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στην Αιθιοπία και το μέτωπο έντασης στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και να έχουν μία άτυπη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ