ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εγκύκλιος για χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών

Κορωνοϊός: Εγκύκλιος για χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών
Intime

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού κατά τις σχολικές διακοπές του Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, διευκρινίζονται τα εξής σε ότι αφορά τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών του Πάσχα.

Κατόπιν ερωτημάτων που τίθενται στην Υπηρεσία μας σχετικά με τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού της παρ. 3 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 ΠΝΠ, Α' 55, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020, ως ισχύει, κατά την επερχόμενη περίοδο των σχολικών διακοπών του Πάσχα 2021 διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Α. Κατά την ανωτέρω περίοδο, οπότε και οι σχολικές μονάδες ή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν θα λειτουργούν λόγω διακοπών, η χορήγησή της άδειας ειδικού σκοπού θα ήταν δυνατόν να εγκριθεί μόνο εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) η ανάγκη φροντίδας των παιδιών δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας διότι αυτή δεν επαρκεί ή έχει ήδη εξαντληθεί

β) ο/η ο εργαζόμενος/η αποδείξει (με σχετική υπεύθυνη δήλωση) ότι δεν είναι δυνατή η φροντίδα των τέκνων από τον άλλο γονέα ή άλλο πρόσωπο.

Εάν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, είναι δυνατή η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρχει πλέον υπόλοιπο κανονικής αδείας για να χρησιμοποιηθεί κατά την τέταρτη ημέρα του σχήματος της άδειας ειδικού σκοπού, τότε, γίνεται αποδεκτό ότι ως τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Β. Προκειμένου για τους βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού συνεχίζεται κανονικά κατά τις ημερομηνίες που βάσει προγράμματος αυτοί θα λειτουργούσαν κατά το ανωτέρω διάστημα, ωστόσο η λειτουργία τους παραμένει σε αναστολή με εντολή δημόσιας Αρχής, καθόσον αυτό το διάστημα δεν εντάσσεται στην περίοδο διακοπών του σταθμού.

Σε διαφορετική περίπτωση ισχύουν τα αναφερόμενα στην ανωτέρω παράγραφο. Οι εργαζόμενοι προσκομίζουν στους εργοδότες σχετικές βεβαιώσεις των σταθμών.

Γ. Σε περίπτωση που σύμφωνα με τα ανωτέρω η συνέχιση της χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού δεν είναι δυνατή και ο τελευταίος κύκλος της άδειας δεν ολοκληρώνεται κατά την έναρξη των διακοπών του Πάσχα τότε μπορεί, είτε να ολοκληρωθεί ο κύκλος της άδειας (3 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού συν 1 κανονική άδεια) μετά την περίοδο των διακοπών, εφόσον η λειτουργία της σχετικής μονάδας παραμείνει/ τεθεί εκ νέου σε αναστολή λόγω κρούσματος, είτε διαφορετικά να χορηγηθεί ετήσια κανονική άδεια ή άλλη άδεια. Διευκρινίζεται τέλος ότι σε αυτή την περίπτωση εντός της περιόδου των διακοπών του Πάσχα και με την επιφύλαξη όσων προαναφέρονται στην παρούσα είναι αποδεκτή η χορήγηση της μίας ημέρας κανονικής άδειας προκειμένου για την ολοκλήρωση του σχήματος των τεσσάρων ημερών της εν λόγω άδειας.

Δείτε εδώ την Εγκύκλιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ