ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμός: Με ορμή προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία» - Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για όλους

Εμβολιασμός: Με ορμή προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία» - Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για όλους
AP Photo/John Locher

Στην τρίτη και πιο δυναμική φάση περνά τον μήνα Μάιο η επιχείρηση «Ελευθερία», με στόχο να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας στη χώρα. Την ίδια ώρα, σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, κάτι που υπολογίζεται ότι θα συμβεί τον Ιούνιο.

Μετά τη διακοπή σήμερα, Πάσχα, αύριο αρχίζουν εκ νέου οι εμβολιασμοί με εντατικούς ρυθμούς. Οι εμβολιαστικές γραμμές έχουν αυξηθεί λόγω μεγάλης ζήτησης, ενώ προστίθενται και νέα εμβολιαστικά κέντρα στα ήδη υπάρχοντα που λειτουργούν επί επταήμερης βάσης έως τα μεσάνυχτα. Εντός του Μαΐου θα αναπτυχθούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα.

Έως χθες, Μ.Σάββατο, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.115.339 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.170.858 αφορούν την 1η δόση και 944.481 και τη 2η δόση.

Είναι ενδεικτικό ότι τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45-49 (το Μ.Σάββατο) σημειώθηκε ρεκόρ ζήτησης, με περισσότερα από 140.000 ραντεβού να κλείνονται μέσα σε λίγες ώρες. Ανάλογη επιτυχία έχει σημειωθεί στις ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-44.

Για την ηλικιακή ομάδα 45-49 είναι διαθέσιμα όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια, ενώ για τις ομάδες 30-39 και 40-44 σε αυτή τη φάση διατίθεται το εμβόλιο της AstraZeneca. Επιπλέον, στη δεδομένη χρονική στιγμή, εμβολιάζονται πολίτες με νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί και ο γενικός πληθυσμός άνω των 30 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της επιχείρησης «Ελευθερία», σύμφωνα με τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους «αν τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, εντός του Μαΐου θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα και επόμενων ηλικιακών ομάδων για να εμβολιαστούν, φτάνοντας έτσι τον Ιούνιο στο άνοιγμα της πλατφόρμας ώστε να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.»

Συγκεκριμένα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε στα Νέα Σαββατοκύριακο: «Είναι πολύ πιθανό τον Ιούνιο να προχωρήσουμε στο άνοιγμα όλων των ηλικιακών ομάδων για να εμβολιαστούν. Τον Μάιο ξεκινάμε την τρίτη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία», η οποία περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη των εμβολιαστικών κέντρων. Αρχές Μαΐου, αναπτύσσουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στην πορεία, και θα αυξήσουμε κατά πολύ τον καθημερινό αριθμό εμβολιασμών.

»Αν τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, εντός του Μαΐου θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα και επόμενων ηλικιακών ομάδων για να εμβολιαστούν, φτάνοντας έτσι τον Ιούνιο στο άνοιγμα της πλατφόρμας ώστε να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Βάσει των δηλώσεων του γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το αργότερο τον Ιούνιο θα είναι διαθέσιμα όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια για τις ηλικίες άνω των 30 ετών.

Σε ό,τι αφορά το «χτίσιμο» του τείχους ανοσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε: «Tον Μάιο θα ξεπεράσουμε τους 2.000.000 νέους εμβολιασμούς και τον Ιούνιο, αν επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, θα ξεπεράσουμε τους 3.000.000 εμβολιασμούς. [...] Με βάση τους εμβολιασμούς και συνυπολογίζοντας και ένα ποσοστό από εκείνους που έχουν νοσήσει, η πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης» θα έχει επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς τρόπους. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη έχουν λάβει μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα τριών 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Αναλυτικές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις δίνονται μέσω της πλαφόρμας.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραδοθούν 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένεται ένας αριθμός δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ