ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο συνδικάτων κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

Συλλαλητήριο συνδικάτων κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου
Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα κατά του νομοσχεδίου INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με σύνθυμα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα», εργαζόμενοι συνδικαλιστικών ενώσεων και του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν σήμερα, Πέμπτη, στα Προπύλαια κατά του εργασιακού νομοσχεδίου για να ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Κεντρικός ομιλητής νωρίτερα στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στα Προπύλαια ήταν ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος κατά την έναρξη της ομιλίας του έστειλε παράλληλα μήνυμα συμπαράστασης εκ μέρους των συνδικάτων στον παλαιστινιακό λαό και έναντι στην «ισραηλινή βαρβαρότητα».

Ο Ν.Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι «όσα ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση απαντώνται από την εργατική τάξη με μια πρόταση: Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε. Όλοι στο δρόμο. Όλοι στον αγώνα για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη που μας ετοιμάζουν».

INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ίδιος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «είναι ένας οδοστρωτήρας πάνω στη θεμέλιο λίθο των δικαιωμάτων μας. Στο χρόνο εργασίας. Από εκεί δηλαδή που ξεκινά και τελειώνει αυτό που καθορίζει: πώς και πόσο θα πληρωνόμαστε, πότε και πόσο θα βλέπουμε τα παιδιά μας, αν και για πόσο θα μένουμε υγιείς, αν θα πάμε και αύριο για δουλειά, ή αν θα σακατευτούμε οριστικά».

«Γιατί τί άλλο περιμένει κανείς να συμβεί αν επεκταθεί η εργάσιμη μέρα στις 13 ώρες;» ανέφερε.

Επισήμανε ότι η δίψα των εργοδοτών για κέρδη δεν έχει όρια, προσθέτοντας ότι «η αμέριστη, ολοκληρωτική στήριξη σε όσα παράγγειλε ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις δεν φαίνεται μόνο στα μέτρα που σμπαραλιάζουν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και γι' αυτό η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε απεργοκτόνους νόμους, προσθέτει σε αυτό το έκτρωμα και τα απαραίτητα μέτρα για να τσακίσει ακόμη και την παραμικρή αντίδραση».

Συνέχισε λέγοντας ότι «εργαζόμενοι και συνδικαλιστές θα απολύονται. Κι αν ακόμη η απόλυση κριθεί άκυρη από τα δικαστήρια, με ένα δυο μισθούς παραπάνω ως αποζημίωση δεν θα βλέπεις τη δουλειά ούτε με τα κιάλια. Η απεργοσπασία όχι μόνο θα επιτρέπεται αλλά θα επιβάλλεται. Κι όποιος τολμήσει να περιφρουρήσει το ιερό δικαίωμα στην απεργία, αυτό που ξεχώρισε τον εργάτη από το δούλο, θα έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα. Μα ακόμα και κει που κανείς δεν θα θέλει να μπει για δουλειά θα επιβάλλεται το ένα τρίτο των εργαζομένων να είναι λέει 'προσωπικό ασφάλειας'».

Επισήμανε ότι αυτά τα μέτρα λαμβάνονται τώρα γιατί «στην έξοδο από την πανδημία θα φανεί αυτό που κρυβόταν και είχε ξεκινήσει και πριν από αυτήν. Η νέα, ακόμη πιο βαθιά καπιταλιστική κρίση. Αυτή που έφερε η νέα μπάζα από τα κέρδη των τελευταίων 8 χρόνων, το ξεζούμισμα του λαού και παράλληλα η αδυναμία των μονοπωλίων να βρουν κάπου να τα επενδύσουν για να βγουν και νέα υπερκέρδη. Τώρα χρειάζονται περισσότερο από παλιότερα να χτυπήσουν το μισθό μας, να αυξήσουν τα ωράρια, να μας έχουν στην κυριολεξία όπως, όποτε και όσο θέλουν στη δουλειά, ή αντίστοιχα στην ανεργία, ή ακόμα καλύτερα κάπου ανάμεσα, μισοαπασχολούμενους, μισοάνεργους. Γιατί τώρα χρειάζονται να τεντώνουν τη δουλειά μας κατά το πώς αυτό θα αποφέρει το μέγιστο από τα κέρδη που θέλουν».

«Να γιατί σήμερα, να γιατί τώρα χτυπούν τα δικά μας ιερά και όσια. Το 8ωρο και μαζί το δικαίωμά μας να οργανωνόμαστε. Να γιατί φέρνουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών μας στα Συνδικάτα. Να γιατί θέλουν τα σωματεία να παίζουν το ρόλο του πλασιέ όλων των εργοδοτικών επιλογών. Να γιατί σιχαίνονται όποιον αμφισβητεί το εκμεταλλευτικό αυτό βάρβαρο σύστημα και τους εκφραστές του» πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι σαφές ότι είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία» είπε ο Ν. Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στο οπλοστάσιό της την καταστολή, την οποία οι εργαζόμενοι δεν φοβούνται, ενώ μαζί της η κυβέρνηση έχει «και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ