ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Προς νέα χρηματοδότηση 3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Προς νέα χρηματοδότηση 3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το μεταναστευτικό
Την πρόταση της Κομισιόν θα παρουσιάσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους Ευρωπαίους ηγέτες AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Επί τάπητος τίθεται κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, 23 και 24 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες η πρόταση της Κομισιόν για νέα κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία, στο πλαίσιο επικαιροποιημένης συμφωνίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται συνολικά τη διάθεση 5,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, με χρονικό ορίζοντα έως το 2024.

Προτείνει συγκεκριμένα, κατά τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ενώ επιπλέον 535 εκατ. ευρώ θα αποδεσμευτούν ως το τέλος του 2021 για ανθρωπιστικά προγράμματα. Τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τη στήριξη των προσφύγων στον Λίβανο και την Ιορδανία, αλλά και την ίδια τη Συρία.

Τα κονδύλια θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και υπάρχει η δυνατότητα τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν επιπλέον από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους εφόσον το επιθυμούν.

Θα χρηματοδοτηθούν κυρίως ανθρωπιστικά προγράμματα και προγράμματα για την εκπαίδευση και την υγεία των προσφύγων. Πηγές των Βρυξελλών σημείωναν, πάντως, ότι η ΕΕ θέλει σταδιακά να περάσει από την ανθρωπιστική βοήθεια στην κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη και ανάπτυξη των προσφύγων.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι σε γενικές γραμμές τα κράτη-μέλη συμφωνούν με την πρόταση της Επιτροπής για τη νέα βοήθεια στους πρόσφυγες, ζητούν ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση της χρηματοδότησης και τα προγράμματα.

Από το 2016, η ΕΕ έχει εγκρίνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Από τα κονδύλια αυτά έχουν εκταμιευθεί τα 4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν τα επόμενα έτη.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία, όπως έχει η ίδια γνωστοποιήσει, συζητήθηκε και το μεταναστευτικό μαζί με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, την πανδημία του κορωνοϊού, την Τελωνειακή Ένωση, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και τις τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Γερμανικές γέφυρες στην Τουρκία με αιχμή το μεταναστευτικό

Η Τουρκία θα αποτελέσει ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά την Πέμπτη, με το Βερολίνο να έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι το βασικό θέμα που το απασχολεί είναι το μεταναστευτικό, παρά το γεγονός ότι η ατζέντα των ευρω-τουρκικών σχέσεων είναι πλούσια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, είχαν ταχθεί από τη Δευτέρα υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

«Πρέπει να ανοίξουμε μια προοπτική, σχετικά με το πώς θα συνεχίσουμε», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και σημείωσε ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και για αυτό «δικαιούται για αυτό να συνεχίσει να στηρίζεται από εμάς».

Μιλώντας και εκ μέρους του Ιταλού πρωθυπουργού, προσέθεσε ότι «είμαστε και οι δύο της άποψης ότι χωρίς συνεργασία με την Τουρκία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», με τον κ. Ντράγκι να σπεύδει να συμφωνήσει.

Στην επικαιροποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό έχει καλέσει από την πλευρά του και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, λέγοντας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt πως αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Παρ' όλες τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε με την τουρκική κυβέρνηση, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι η χώρα επωμίστηκε για μας ένα όχι αμελητέο βάρος στο προσφυγικό. Στην χώρα αυτή ζουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, αλλά και από άλλες χώρες της περιοχής. Θεωρώ ότι στην ΕΕ έχουμε συμφέρον να μετεξελιχθεί και να συνεχιστεί η συμφωνία στο μεταναστευτικό με την Τουρκία» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά νέα οικονομική στήριξη από την ΕΕ προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες, ο Χάικο Μάας απέφυγε μεν να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσά, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς χρήματα.

«Η Τουρκία αναλαμβάνει αυξημένο κόστος, το οποίο εξοικονομούν άλλοι. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για την περίθαλψη εκατομμυρίων ανθρώπων» δήλωσε.

Για το συνολικό πλέγμα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ανέφερε πως η πρόοδος της Τουρκίας ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου είναι αποφασιστικής σημασίας για την εμβάθυνση των σχέσεών της με την ΕΕ, εκτιμώντας παράλληλα πως και η Άγκυρα αναγνωρίζει πλέον ότι την συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την ΕΕ.

«Αυτή την στιγμή οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σχετικά εποικοδομητικές. Θεωρώ ότι και η Τουρκία αναγνώρισε ότι την συμφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ. Για την εμβάθυνση των σχέσεων αυτών είναι αποφασιστικής σημασίας το να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου στην Τουρκία» δήλωσε ο Μάας.

Και προσέθεσε πως αυτό ζητείται από πολλούς στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και σε ζητήματα όπως η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης ή η απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ