ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιώτοπουλος: Στο τελικό στάδιο η επιλογή των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού

Παναγιώτοπουλος: Στο τελικό στάδιο η επιλογή των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Προς το τέλος του καλοκαιριού θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παναγιώτοπουλο να επισημαίνει στη Βουλή πως η διαδικασία επιλογής βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Δεσμεύθηκε δε, ότι θα υπάρξει ενημέρωση της Βουλής για το πρόγραμμα που αφορά συνολικά 10 πλοία, τέσσερις νέες φρεγάτες, τέσσερις εκσυγχρονισμένες τύπου ΜΕΚΟ και δυο ενδιάμεσες λύσεις.

«Ούτε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ούτε κανένας άλλος υπουργός αναμειγνύεται στη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς το μόνο αρμόδιο είναι το Πολεμικό Ναυτικό,το οποίο εξετάζει ενδελεχώς όλες τις προσφορές,που όσο περνάει ο χρόνος γίνονται λόγω του ανταγωνισμού,πιο ελκυστικές», ανέφερε απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως η διαδικασία προχωράει με ταχείς ρυθμούς.

Χαρακτήρισε σύνθετη την απόφαση, καθώς υπάρχει πολυπλοκότητα λόγω συμμετοχής στο πρόγραμμα της εγχώριας ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας. Σε ότι αφορά στις προσφορές, είπε ότι από μια γκάμα οκτώ προτάσεων αποκλείστηκαν δύο και η τελική επιλογή θα γίνει μεταξύ έξι προτάσεων, αυτών της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσίπρας, μίλησε «για ελαφρώς αδιαφανείς διαδικασίες και καταλόγισε στην κυβέρνηση αργοπορία στην προμήθεια των νέων φρεγατών, λέγοντας ότι η πακετοποίηση του προγράμματος ανεβάζει το κόστος και επιμηκύνει τον χρόνο υλοποίησής του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ