ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aντι-Navtex από Λευκωσία για το Oruc Reis - «Παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Aντι-Navtex από Λευκωσία για το Oruc Reis - «Παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
AP Photo

Αντι-Νavtex εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για την Navtex της Τουρκίας που αφορά το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο θα διεξάγει έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, η Λευκωσία αναφέρει πως η Navtex της Άγκυρας παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η τουρκική Navtex επηρεάζει σε μικρό βαθμό την κυπριακή ΑΟΖ, στα βόρεια της Κύπρου, από την κατεχόμενη Κερύνεια προς την Τουρκία.

Η τουρκική Navtex

Με νέα Navtex που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής (08/10), η Τουρκία έστειλε το Oruc Reis μεταξύ Κύπρου και Αττάλειας για έρευνες μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.

Η περιοχή που θα κινείται το τουρκικό ερευνητικό είναι τουρκικά και διεθνή ύδατα, ωστόσο είναι προφανές πως αποτελεί «μήνυμα», καθώς υπάρχει εκνευρισμός για την Ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία.

Το βράδυ της Παρασκευής, το Oruc Reis βρισκόταν στο λιμάνι της Αττάλειας και φαίνεται το πρωί του Σαββάτου να μετακινείται.

Σημειώνεται πως τουρκικά πλοία, δύο φρεγάτες και μία κορβέτα, βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα στην περιοχή που έχει δεσμευθεί για έρευνες του γαλλικού ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, εμποδίζοντάς το να πλησιάσει. Το γαλλικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας και ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του σε συνεννόηση με την Κύπρο.

Η κατάσταση στην περιοχή παρακολουθείται στενά από την ελληνική πλευρά, με την ελληνική φρεγάτα «Κουντουριώτης» να πλέει ανοιχτά της Κύπρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ