ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους: Προς άνοιγμα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου στους τέσσερις μήνες

Θεμιστοκλέους: Προς άνοιγμα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου στους τέσσερις μήνες
Το απόγευμα η επίσημη ανακοίνωση INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στους τέσσερις μήνες θα ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλον τον πληθυσμό, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις που θα αφορούν την αναμνηστική δόση.

Σημειώνεται πως αναμένεται να συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού το μεσημέρι για να δώσει το «πράσινο φως» για την επίσπευση της «Επιχείρησης Ελευθερίας».

Η ανακοίνωση ενδεχομένως θα γίνει από το υπουργείο Υγείας και δεν θα υπάρξουν δηλώσεις.

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε» είπε ακόμα ο κ. Θεμιστοκλέους στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι χθες, Πέμπτη, κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17 χιλιάδες νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45 χιλιάδες ραντεβού.

«Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων ανοσοκατεσταλμένοι κλπ» ξεκαθάρισε.

«Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε χωρία και σε πλατείες».

Πιστοποιητικά για εμβολιασμένους στο εξωτερικό

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε επίσης ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση αν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ και έχουν εμβολιαστεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) θα τούς περαστούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα και θα προγραμματιστεί το ραντεβού για την αναμνηστική εδώ και μονό στην περίπτωση που την κάνουν εδώ θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Πρόσθεσε ότι για τα υπόλοιπα 5 εμβόλια που δεν χρησιμοποιούμε εδώ (Sinopharm, Sputnik κλπ) από τρίτες χώρες θα ξεκινήσουμε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό για να μην υποπέσουν στην υποχρεωτικότητα θα υπάρχει τεχνική λύση που θα αναπτυχθεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες ανακοίνωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ