ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αναμέτρηση Ανδρουλάκη - Παπανδρέου την ερχόμενη Κυριακή - Τα σενάρια για τον β΄ γύρο

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αναμέτρηση Ανδρουλάκη - Παπανδρέου την ερχόμενη Κυριακή - Τα σενάρια για τον β΄ γύρο
Ο κ. Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα INTIME NEWS

Ξεκάθαρη εντολή δόθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής καθώς προηγήθηκε κατά 10 μονάδες από τον Γιώργο Παπανδρέου, με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να φαίνεται πως γυρνούν την πλάτη στο «παλιό ΠΑΣΟΚ».

Συνολικά ψήφισαν 267.967 άτομα. Με καταμετρημένο το 91,77% (245.921) αυτού του συνόλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 90.250 και 36,96%.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε με 67.938 και 27,82%.

Και ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τρίτη θέση με 63.553 και 26,03%.

Ο Παύλος Χρηστίδης κατέκτησε την τέταρτη θέση με 3,25% και 7930 ψήφους, ο Χάρης Καστανίδης 2,96% και 7233 ψήφους και ο Παύλος Γερουλάνος 2,98% και 7274.

Ο κ. Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα.

Με τη σειρά του ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα.

Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Σενάρια για τον β΄γύρο

Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στον β΄γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου

Η πρώτη εικόνα είναι πως η νίκη του ευρωβουλευτή είναι μη αναστρέψιμη, ωστόσο έχει ενδιαφέρον σε ποιον θα κατευθυνθούν οι υποστηρικτές των άλλων υποψηφίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού να αποσυρθεί της κούρσας, αρχικά γιατί είναι σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο ήττας και δεύτερον γιατί με τη συμμετοχή του στον α΄γύρο έστειλε το μήνυμα της ενότητας της παράταξης. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο.

Όσον αφορά τις ψήφους των υπολοίπων υποψηφίων που δεν τα κατάφεραν, υπάρχουν εκτιμήσεις πως ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του Παύλου Χριστίδη, του Χάρη Καστανίδη και του Παύλου Γερουλάνου θα κατευθυνθούν προς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ερωτηματικό παραμένει εάν ο Ανδρέας Λοβέρδος θα δείξει την στήριξή του σε κάποιον από τους υποψηφίους ή θα καλέσει τον ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ίσως οι υποστηρικτές του κ. Λοβέρδου δεν πάρουν θέση στην κάλπες.

Ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται πως επιδιώξει συμμαχίες προς τον δεύτερο γύρο-είτε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, είτε από τους κ.κ. Χρηστίδη, Γερουλάνο και Καστανίδη, όχι απαραίτητα με δηλώσεις στήριξης, ενώ ενδεχομένως θα ανοίξει και τη συζήτηση για έναν δεύτερο ντιμπέιτ με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν συμμετείχε στο πρώτο.

Στελέχη που στήριξαν την μακροχρόνια διαδρομή του στο κόμμα σημειώνουν την αναφορά του στην παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά και εκτιμούν ότι το κάλεσμα θα είναι άνοιγμα προς όλες τις δυνάμεις για το νέο ξεκίνημα.

Ακόμη, υπάρχουν εκτιμήσεις πως οι νυν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι κ.κ Σκανδαλίδης και Κατρίνης ίσως είναι και τα πρόσωπα «της ενότητας και της ανανέωσης» που θα αξιοποιήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

O ευρωβουλευτής πάντως θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική και μεθοδικότητα στην κατεύθυνση «αλλαγής σελίδας» και ίσως κάνει και κάποιες περιοδείες μέχρι τις κάλπες της Κυριακής.

«Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει»

Υπό τους ήχους συνθημάτων όπως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» ο Νίκος Ανδρουλάκης ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στη διαδικασία και τους συνυποψηφίους του, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Θέλω να ευχαριστήσω τις 270.000 προοδευτικούς πολίτες που ήρθαν σήμερα και μας τίμησαν σε αυτή τη μαζική διαδικασία. Να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου με τους οποίους δώσαμε ένα αγώνα με πολιτικό πολιτισμό, αξιοπρέπεια και ενότητα. Η ενότητα είναι βασική παρακαταθήκη της αείμνηστης προέδρου μας Φώφης Γεννηματά. Από την αρχή της προσπάθειας είπα ότι είναι η βάση της παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή θέλω να τους ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκανα. Δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους. Για ανανέωση, ενότητα και αυτονομία» είπε χαρακτηριστικά.

«Η δημοκρατική παράταξη απόψε επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής»

Ο Γιώργος Παπανδρέου με δήλωσή του από το Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου έθεσε το δίλημμα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του α' γύρου.

Κάλεσμα προς τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής να συμμετάσχουν ενεργά στο β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου απηύθυνε λίγο πριν τη 01:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός.

«Μας ψήφισε ένα μεγάλο μέρος των προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή αποφασίζουμε για το μέλλον και την πορεία της Προοδευτικής Παράταξης. Σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Λοβέρδος: «Η δημοκρατική παράταξη έχει μέλλον»

«Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα κι ενότητα», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος αφού οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο κ. Λοβέρδος δεν θέλησε να απαντήσει ερωτηθείς τι θα πράξει στον δεύτερο γύρο. Διαβεβαίωσε ότι «η δημοκρατική παράταξη -το ΠΑΣΟΚ- έχει μέλλον».

Ευχαρίστησε «τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στη γιορτή της δημοκρατίας», προσθέτοντας «τους ζητώ συγγνώμη για τις αρκετές ώρες αναμονής μέχρι να ψηφίσουν».

Χρηστίδης: Ανοίξαμε νέους δρόμους για να πάμε μπροστά

Ο Παύλος Χρηστίδης δήλωσε με τη σειρά του:

«Η μαζική συμμετοχή των εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, μας γεμίζει με αισιοδοξία και ευθύνη. Δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα επανεκκίνησης και προοπτικής της παράταξης και ταυτόχρονα επιβραβεύει τον αγώνα και την παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.

Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους χιλιάδες συντρόφους που εμπιστεύτηκαν τη δική μου υποψηφιότητα. Συμπορευτήκαμε όλοι μαζί σε ένα ταξίδι 40 ημερών. Ξεκινήσαμε από το μηδέν και ανοίξαμε νέους δρόμους για να πάμε μπροστά. Η εμπιστοσύνη σας εκτός από τιμή είναι και ευθύνη».

Γερουλάνος: «Νίκη της Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε»

«Νίκη της Δημοκρατίας! Νίκη του Κινήματος Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, η Αναγέννηση της Παράταξης είναι στα χέρια μας. Δικαίωση, για όλους όσοι μιλήσαμε πολιτικά και δουλέψαμε για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή», ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος, για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών και πρόσθεσε:

«Αυτό που συνέβη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, η συγκλονιστική παρουσία των πολιτών στις κάλπες μάς δεσμεύει όλους. Μάς δεσμεύει να βαδίσουμε αδιαπραγμάτευτα στον δρόμο της ενότητας, τη μεγάλη παρακαταθήκη της Φώφης Γεννημάτα. Η προοδευτική μας πρόταση θα είναι η απάντηση στον συντηρητισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που δοκιμάστηκαν όλοι, η παράταξη μας είναι αυτή που δίνει ξανά ελπίδα.Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες είναι μια τεράστια ευκαιρία να εκφράσουμε ξανά την προοδευτική πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία. Αρκεί να μην σταματήσουμε να δίνουμε στους πολίτες δυνατότητες πραγματικής συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης του μέλλοντός μας.

Προσωπικά με αυτές τις αρχές πορεύτηκα και θα συνεχίσω να πορεύομαι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσες και όσους με εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, στις εκατοντάδες χιλιάδες που προσήλθαν στις κάλπες και στους συνυποψηφίους για τον πολιτισμένο αγώνα που δώσαμε.

Επικοινώνησα με τον Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίον συνεχάρην για τη νίκη του. Ανάλογες επικοινωνίες έχω κάνει και θα γίνουν και με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους μου».

Δείτε πώς κατέγραψε το CNN Greece τον α' γύρο εκλογών στο ΚΙΝΑΛ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ