ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος: Τι δήλωσε ο Έλληνας αστυνομικός που συνελήφθη στην Τουρκία - Ελεύθερη και η σύντροφός του

Έβρος: Τι δήλωσε ο Έλληνας αστυνομικός που συνελήφθη στην Τουρκία - Ελεύθερη και η σύντροφός του
Το ζευγάρι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερο με περιοριστικούς όρους (φωτογραφία αρχείου) Screen Grab/video

Σε λάθος στο σύστημα πλοήγησης αποδίδει ο Έλληνας αστυνομικός το πώς βρέθηκαν στην απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη της Ανδριανούπολης με αποτέλεσμα να συληφθούν τόσο ο ίδιος όσο και η σύντροφός του. 

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας αστυνομικός στην ανάκριση δήλωσε ότι μπήκαν στην Τουρκία από τη Συνοριακή Πύλη İpsala και μετέβησαν στο κέντρο της Αδριανούπολης, όπου και έκαναν τα ψώνια τους. Όπως είπε, από το GPS είχε δύο εναλλακτικές επιλογές, διαλέγοντας τελικώς την πιο σύντομη διαδρομή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τους σταματήσει η χωροφυλακή και να τους συλλάβει. «Είχαμε έρθει να ψωνίσουμε, δεν είχαμε άλλο σκοπό» είπε χαρακτηριστικά.

Το ζευγάρι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερο με περιοριστικούς όρους από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Αδριανούπολης μετά τη σύλληψή του το απόγευμα της Δευτέρας.

Μοναδικός όρος που τέθηκε ήταν να παραμείνουν για 48ωρες στην Τουρκία προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κινητών τους τηλεφώνων.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού- που ήταν εκτός υπηρεσίας- ενημερώθηκαν ο πρωθυπουργός, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Εξωτερικών. Υπήρξε συντονισμένη δράση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στην περιοχή μετέβη με εντολή του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι ενέργειες από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, υπήρξε διαρκής συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και την Ελληνική προξενική αρχή στην Αδριανούπολη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Ανακοινώνεται ότι, αστυνομικός υπηρετών στο Α.Τ. Φερών της Δ.Α. Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είχε διαταχθεί σήμερα 6-12-2021, να εκτελέσει υπηρεσία σε πρωινή βάρδια, δεν μετέβη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αναζητηθείς πρωινές ώρες σήμερα από την Υπηρεσία του, προέκυψε ότι χθες 05-12-2021 μεσημβρινές ώρες, ευρισκόμενος εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας (ημερήσια ανάπαυση), μετέβη οδικώς με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μαζί με οικείο του πρόσωπο, στην Τουρκία για τουριστικούς λόγους.

Μεσημβρινές ώρες σήμερα 6-12-2021, ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τις τουρκικές Αρχές, συγγενικό του πρόσωπο και το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη, ότι ο ανωτέρω αστυνομικός βραδινές ώρες χθες Κυριακή, επιστρέφοντας στην Ελλάδα και σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από την ελληνοτουρκική μεθόριο, ελέγχθηκε μαζί με το οικείο πρόσωπο που επέβαιναν στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διότι κατά δήλωση των τουρκικών Αρχών, ευρίσκονταν ένα μέτρο πλησίον απαγορευμένης περιοχής.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν στην Αδριανούπολη, όπου και παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές».

Το χρονικό της σύλληψης του Έλληνα αστυνομικού στην Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 41χρονος αστυνομικός είχε πάει χθες, Κυριακή, από τους Κήπους εκδρομή στην Τουρκία, μαζί με μια γυναίκα.

Η αρχική πληροφορία ανέφερε ότι συνελήφθη στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης. Από την τουρκική πλευρά ισχυρίζονται ότι κινούνταν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Μαζί του συνέλαβαν και την γυναίκα που τον συνόδευε, η οποία έχει καταγωγή κατά το ήμισι από τις Φέρες και ένα άλλο χωριό του Έβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αστυνομικός ονομάζεται Μανώλης Βαλασούδης και υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Φερών.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο Haberturk, ο Έλληνας αστυνομικός και η γυναίκα που τον συνόδευε συνελήφθησαν από την Στρατοχωροφυλακή επειδή εισήλθαν παράνομα σε στρατιωτική ζώνη στα σύνορα.

Ο αστυνομικός και η φίλη του, αναφέρει το δημοσίευμα, εισήλθαν με το αυτοκίνητό τους στην απαγορευμένη ζώνη κοντά στο χωριό Δοϊράνη, κοντά στα σύνορα. Μετά τη σύλληψή τους μεταφέρθηκαν στο σταθμό Χωροφυλακής στην Κεσάνη, όπου και κρατούνταν.

Έρευνα για την υπόθεση διέταξε ο εισαγγελέας της Κεσάνης στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία, επιβεβαιώνει τη σύλληψη του αστυνομικού στην Τουρκία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Ανακοινώνεται ότι, αστυνομικός υπηρετών στο Α.Τ. Φερών της Δ.Α. Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είχε διαταχθεί σήμερα 6-12-2021, να εκτελέσει υπηρεσία σε πρωινή βάρδια, δεν μετέβη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αναζητηθείς πρωινές ώρες σήμερα από την Υπηρεσία του, προέκυψε ότι χθες 05-12-2021 μεσημβρινές ώρες, ευρισκόμενος εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας (ημερήσια ανάπαυση), μετέβη οδικώς με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μαζί με οικείο του πρόσωπο, στην Τουρκία για τουριστικούς λόγους.

Μεσημβρινές ώρες σήμερα 6-12-2021, ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τις τουρκικές Αρχές, συγγενικό του πρόσωπο και το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη, ότι ο ανωτέρω αστυνομικός βραδινές ώρες χθες Κυριακή, επιστρέφοντας στην Ελλάδα και σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από την ελληνοτουρκική μεθόριο, ελέγχθηκε μαζί με το οικείο πρόσωπο που επέβαιναν στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διότι κατά δήλωση των τουρκικών Αρχών, ευρίσκονταν ένα (1) μέτρο πλησίον απαγορευμένης περιοχής.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν στην Αδριανούπολη, όπου και παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ