ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Πούτιν: Άνοιγμα από την Αθήνα στη Ρωσία και ασκήσεις ισορροπίας

Μητσοτάκης – Πούτιν: Άνοιγμα από την Αθήνα στη Ρωσία και ασκήσεις ισορροπίας
Ταύτιση Ελλάδας - Ρωσίας στο Κυπριακό, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις τουρκικές αιτιάσεις για λύση δύο κρατών INTIME/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, καθώς και οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Βαλκάνια -εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ουκρανία- βρέθηκαν στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από το Σότσι, μετά τη συνάντησή τους. 

«Οι ρωσοελληνικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους και συνεχίζουν να ενισχυοποιούνται σε όλες τις κατευθύνσεις. Παρά τις δυσκολίες που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56% και αγγίζουμε τα προ πανδημίας επίπεδα» είπε αρχικά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αναβαθμίσει τη συνεργασία της στον ενεργειακό τομέα με την Ελλάδα και πως η Μόσχα εκπληρώνει καλή τη πίστη πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τους Έλληνες και Ευρωπαίους καταναλωτές.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να στηρίξουμε και τον τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής στη Ρωσία. Είμαστε ευγνώμονες στις ελληνικές αρχές που ανανώρισαν το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το ρωσικό Sputnik-V», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ταύτιση Ελλάδας - Ρωσίας στο Κυπριακό

«Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, για μία ακόμη φορά επιβεβαιώσαμε τη θέση της Ρωσίας υπέρ της αναζήτησης συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όπως αυτά ορίζονται από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν τη σύσταση μιας ενιαίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία ενιαία διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια», σημείωσε, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις τουρκικές αιτιάσεις για λύση δύο κρατών.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία ναρκοθετεί στη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις περιφερειακές εξελίξεις και το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

«Υπήρξα πολύ σαφής με τον συνομιλητή μου. Επισήμανα ότι δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία, αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο, στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και ασφαλώς στο Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο πάντα στήριζε και στηρίζει η Ρωσία ως το θεμέλιο, το ουσιαστικό πλαίσιο μέσα από το οποίο πρέπει να λύνονται οι διακρατικές διαφορές» τόνισε.

«Αναφορικά με το Κυπριακό εξέφρασα την ικανοποίησή του για τη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας. Πρόκειται εξάλλου για ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα. Επανέλαβα τη θέση μας για τον στόχο μιας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερα με αυτά που είπε ο Ρώσος πρόεδρος, μια λύση που θα στηρίζεται στη λογική μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. Για το ζήτημα των Βαρωσίων επισήμανα πως αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για εποικισμό, δυστυχώς θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τις σχέσεις Ρωσίας με ΕΕ και ΝΑΤΟ

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας, πιστεύω οι συζητήσεις μας υπήρξαν πολύ ευθείς και ειλικρινείς. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω όμως την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Γιατί η έλλειψη επικοινωνίας είναι τελικά χειρότερη από τη διαφωνία, καθώς αφήνει πάντα χώρο στην καχυποψία που με τη σειρά της προκαλεί εντάσεις. Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, συνεπώς μια λειτουργική σχέση συμφέρει όλες τις πλευρές» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις και γι' αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Πιστεύω μία σύγκρουση εκεί δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους».

«Γι’ αυτό και θεωρώ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ μας δείχνουν τον δρόμο κι ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, λόγω ισχυρής παρουσίας ομογενών μας στην περιοχή» συμπλήρωσε.

Για τη Λιβύη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

«Κλείνω λέγοντας πως οι σχέσεις μας ελπίζω να ενισχυθούν όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Η Ελλάδα παραμένει στην Ρωσία. Οι σχέσεις μας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχει μέλλον», κατέληξε Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σημείο αναφοράς ο διάλογος»

«Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά. Εμείς το υποστηρίζουμε, δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για ένα τέτοιον διάλογο» Ελλάδας – Τουρκίας ανέφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, απαντώντας στο πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, που όμως θα λυθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

«Το πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει είναι πολύ σαφές. Οι διαφορές μας, με σημαντικότερη το ζήτημα της διευθέτησης και οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης, το έκανε με την Ιταλία και την Αίγυπτο, και η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία παραμένει απολύτως ενεργή. Ταυτόχρονα η Ελλάδα με κάθε τρόπο θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θέλω να πω ότι εκτιμώ την πολύ καθαρή θέση της Ρωσίας στο ζήτημα του Κυπριακού, η οποία νομίζω πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ' όψιν από την Τουρκία», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εγγυητής της σταθερότητας, της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και πρώτα και πάνω απ’ όλα της εφαρμογής των ίδιων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες στην περίπτωση της Κύπρου είναι απολύτως σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνειών» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Evgeny Odinokov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο οι ελληνορωσικές σχέσεις μπορεί να επηρεαστούν λόγω της «πολύ συγκρουσιακή πολιτική κατά της Ρωσίας» από πλευράς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο Βλάντιμιρ Πούτιν απάντησε:

«Η Ελλάδα είναι μέλος μιας στρατιωτικής συμμαχίας που είναι το ΝΑΤΟ και στο πολιτοκο-οικονομικό μπλοκ που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν είχαμε ποτέ τίποτα εναντίον της συμμετοχής των γειτόνων μας σε πολιτκο-οικονομικούς συσχετισμούς και από μία άποψη είναι και θετικό, λαμβάνοντας υπόψιν τις θετικές ρίζες που ενώνουν την Ελλάδα με τη Ρωσία. Η Ελλάδα, όπως ήταν επί σειρά δεκαετιών, ήταν πάντα στο μέτρο του εφικτού υπέρ μιας ισορροπημένης λογικής στάσης σε ό,τι αφορά τη συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, αυτό είναι ένα στρατιωτικό μπλοκ, και δυστυχώς αυτό το μπλοκ ακολουθεί τη συγκρουσιακή γραμμή σε ό,τι αφορά τη Ρωσία. Απελάσεις ρώσων διπλωματών οδήγησαν στο να κλείσουμε κι εμείς στο ΝΑΤΟ την εκπροσώπηση στη Μόσχα, οπότε βλέπουμε ότι αυτή είναι μη φιλική συμπεριφορά προς εμάς. Δηλώνουν τη Ρωσία εχθρό τους και ανταγωνιστή τους.

Εμείς δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, πιστεύουμε ότι σε αυτό το πνεύμα η Ελλάδα θα είχε μία θέση εγκράτειας. Ποτέ όμως η συμμετοχή της Ελλάδας είτε στο ένα μπλοκ είτε στο άλλο δεν εμπόδιζε την ανάπτυξη των σχέσεών μας και ελπίζω ότι στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε την υποστήριξη των Ελλήνων φίλων μας, έτσι ώστε να παίξουν έναν θετικό ρόλο στις σχέσεις μας με τα δύο μπλοκ».

Αναφορικά με τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανέφερε ότι ο βοηθός του για Εξωτερικές Υποθέσεις κ. Ρουσακόφ «αρκετά λεπτομερώς αναφέρθηκε στα θέματα της συνομιλίας».

«Εγώ σήμερα ενημέρωσα σε γενικό πλαίσιο τον Έλληνα ομόλογό μου, όντως συζητήσαμε περιφερειακά ζητήματα, τη σύγκρουση στην νοτιοανατολική Ουκρανία και ένα άλλο ευαίσθητο θέμα για εμάς που είναι η επέκταση προς ανατολάς, περιλαμβάνοντας την Ουκρανία. Αυτό για εμάς είναι σημαντικό, για την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική μας. Το λέμε δημόσια, το λέμε ξεκάθαρα – αυτό για εμάς είναι απαράδεκτο. Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη, το είπαμε και χθες: βεβαίως και κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει τον βέλτιστο τρόπο εξασφάλισης της ασφάλειάς της, όμως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να υπονομεύσει την ασφάλεια άλλων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, την ασφάλεια της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Πούτιν.

«Η ασφάλεια πρέπει να είναι αδιαίρετη, συνολική και να καλύπτει όλους».

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε κατά τη συνομιλία του με τον Τζο Μπάιντεν -κατόπιν πρότασης της αμερικανικής πλευράς- να συσταθεί μία επιτροπή, η οποία θα εξετάσει λεπτομερώς την κατάσταση και θα εισηγηθεί συγκεκριμένες προτάσεις -στις οποίες επί του παρόντος είναι πρόωρο να αναφερθεί, όπως δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει «μεγάλο και δικαιολογιμένο ενδιαφέρον» τις ρωσικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινής γνώμης.

«Η Ελλάδα, πράγματι, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 40 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και πολλές δεκαετίες και προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία» σχολίασε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχαμε την ευκαιρία, νομίζω, να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε ένα εύρος θεμάτων στα οποία μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας τα οποία δεν άπτονται άμεσα των ευρύτερων ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ ή τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε.

«Θέλω να κρατήσω αυτό το οποίο είπε ο κ. πρόεδρος, ο οποίος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τη συζήτηση την οποία είχε χθες με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μία συζήτηση η οποία είχε αρκετή διάρκεια. Και αυτό το οποίο εύχομαι είναι να υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένας ορίζοντας αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε, πιστεύω, σε καταστάσεις που θα μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το επιδιώκει και δεν το επιθυμεί κανείς, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους, ειδικά σε εποχές όπου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές θεωρήσεις, είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο τα κανάλια επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτά και να συζητάμε με ειλικρίνεια», υπογράμμισε.

«Όπου διαφωνούμε να διαφωνούμε και εκεί με ειλικρίνεια. Αλλά ,κυρίως, να φροντίζουμε και να σπεύδουμε να ακούμε και να καταλαβαίνουμε ο ένας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του άλλου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις:

Οι δύο ηγέτες είχαν εφ' όλης της ύλης τετ α τετ, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019.

Σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία τόσο από γεωπολιτικής, όσο και από ενεργειακής σκοπιάς, οι συζητήσεις των δύο ηγετών κάλυψαν όλο το φάσμα της ελληνο - ρωσικής πολιτικής, εμπορικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να υπενθυμίζουν πως το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδος - Ρωσίας.

Επιπλέον έθεσαν επί τάπητος ζητήματα των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων, και εν προκειμένω τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και την τροπή της πανδημίας παγκοσμίως.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος θα υιοθετήσουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022 - 24, το οποίο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια σε συνέχεια και της επιτυχημένης 13ης Συνεδρίασης της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Ρωσίας.

Κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό». Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ