ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός – Πλεύρης: Δεν θα δοθεί παράταση για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Κορωνοϊός – Πλεύρης: Δεν θα δοθεί παράταση για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60
«Παράθυρο» για χαλάρωση των μέτρων – Καμία παράταση για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών INTIME NEWS/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτ. αρχείου)

Οι ιδιωτικές κλινικές θα δεχθούν σήμερα τα πρώτα περιστατικά κορωνοϊού -όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης- προκειμένου να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ καθώς η κατακόρυφη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον έχει προκαλέσει «κύμα» νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.

«Στο λεκανοπέδιο, που δέχεται κατά βάση τη μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή, εκτός του ότι ενισχύουμε το σύστημα με επιπλέον 170 κλίνες, μπήκε και ο ιδιωτικός τομέας, αρχικά με 300 κλίνες που δίνουν οι ιδιωτικές Κλινικές. Στην πραγματικότητα από σήμερα το πρωί μπαίνει δυναμικά ο ιδιωτικός τομέας, παίρνοντας τα περιστατικά των χθεσινών εφημεριών» είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το «Σισμανόγλειο» γίνεται νοσοκομείο μόνο για Covid περιστατικά και τις εφημερίες του τις παίρνει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Σε ό,τι αφορά την επιστράτευση ιδιωτών στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για επίταξη υπηρεσιών περίπου 180 γιατρών, «ενδεχομένως και παραπάνω».

«Περιμένουμε να δούμε. Θα είναι μία μερική επίταξη υπό την έννοια ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται και ιδιωτικά. Άρα θα παρέχουνε εκ περιτροπής υπηρεσίες στο σύστημα», σημείωσε. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιτάξεις στην Αττική:

«Περιμένουμε τις εισηγήσεις της 1ης και της 2ης ΥΠΕ για το λεκανοπέδιο, προκειμένου την άλλη εβδομάδα να εξεταστεί αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επιτάξεις, γιατί στην Αθήνα έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη και από τις ιδιωτικές δομές από τις οποίες παίρνουμε γιατρούς».

«Παράθυρο» για χαλάρωση των μέτρων

«Περιμένουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και μεγάλο ποσοστό θετικότητας. Αυτό πια το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Είναι τελείως διαφορετικά τα νούμερα που προκύπτουν με 1.500.000 τεστ και τελείως διαφορετικά τα νούμερα με 100.000 τεστ. Επομένως, θεωρώ ότι αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων», ανέφερε ο κ. Πλέυρης.

Πρόσθεσε ότι την «Όμικρον» «την αντιμετωπίζουμε διαφορετικά», διευκρινίζοντας πως ενώ με τη «Δέλτα» είχε πολύ μεγάλη αξία ο αριθμός των κρουσμάτων γιατί έδιναν νοσηλείες, με την «Όμικρον» μας ενδιαφέρουν φυσικά τα κρούσματα, στον βαθμό, όμως, που αυτά οδηγούν και σε νοσηλείες.

«Αυτήν τη στιγμή η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στις απλές κλίνες», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι προς το παρόν είναι 9.700 τα σημερινά θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων περίπου 1.000 είναι εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι μαθητές. «Αυτά τα θετικά self test -και τα χθεσινά 15.000- θα προσμετρηθούν μόλις επιβεβαιωθούν. Οπότε αν επιβεβαιωθούν σήμερα θα προσμετρηθούν σήμερα. Πιθανολογώ ότι μέσα στις επόμενες δύο-τρεις ημέρες θα έχουν προστεθεί όλα αυτά γιατί θα έχει γίνει ο εργαστηριακός έλεγχος», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, υπό την έννοια ότι η μεταδοτικότητα της "Όμικρον" δείχνει ότι έχει μία κυκλική πορεία με συγκεκριμένο χρόνο και επομένως τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή μέτρα και δεν χρειάζονται επιπλέον, αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν, κυρίως, με γνώμονα την εορταστική περίοδο», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η κατεύθυνση θα διαμορφωθεί με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 100 ευρώ τον μήνα στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ