ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση της Σακελλαροπούλου στην Τουρκία: Θέλουμε συνύπαρξη αλλά έχουμε χρέος στη μνήμη

Απάντηση της Σακελλαροπούλου στην Τουρκία: Θέλουμε συνύπαρξη  αλλά έχουμε χρέος στη μνήμη
ΠτΔ: «Η ιστορική γνώση και παραδοχή είναι μία πράξη γενναιότητας και αυτοσυνείδησης» INTIME/ (Φωτογραφία αρχείου)

Απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών για τις δηλώσεις της για την Γενοκτονία των Ποντίων έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μέσω της εφημερίδας «Καθημερινή», κυρία Σακελλαροπούλου έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί την συνύπαρξη και την ειρηνική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να προβεί σε καμία υποχώρηση έναντι απαράδεκτων διεκδικήσεων και επιθετικών ενεργειών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης εμπεδώνει την ηθική της αλήθειας και της ευθύνης» και προσθέτει ότι «η ιστορική γνώση και παραδοχή είναι μία πράξη γενναιότητας και αυτοσυνείδησης. Αυτήν οφείλει να αναλαμβάνει πρωτίστως και παραδειγματικά η πολιτική τάξη συμβάλλοντας στο νηφάλιο διάλογο και στην κοινή πορεία των εθνών».

ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας: Δηλητηριάζουν το κλίμα

Σκληρή απάντηση απηύθηνε και το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία μετά την προκλητική επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Κατερίνα Σεκαλλαροπούλου.

«Για ακόμα μία φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την πρόσφατη φραστική επίθεση εναντίον της ΠτΔ.

«Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει το ΥΠΕΞ και σημειώνει:

«Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή τής ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

Η δήλωση της ΠτΔ

Σημειώνεται πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έβαλε στο στόχαστρο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή δηλώσεις της σε χαιρετισμό σε εκδήλωση για τον ποντιακό ελληνισμό.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «αβάσιμα» τα όσα είπε η κυρία Σακελλαροπούλου σε εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Χαρακτηριστικά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή.

«Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα», πρόσθεσε.

Η επίθεση της Άγκυρας

Αντίστοιχα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε στην ανακοίνωσή του:

«Με λύπη έγιναν δεκτές οι αβάσιμες δηλώσεις της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά την τελετή παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα που επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τις ζημίες που προέκυψαν από τις πράξεις της αντίθετα με τους νόμους του πολέμου.

Συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ