ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό - ΣΥΡΙΖΑ: Οι αναφορές στο κείμενο θέσεων που «ερέθισαν» την εσωκομματική αντιπολίτευση

Αποκλειστικό - ΣΥΡΙΖΑ: Οι αναφορές στο κείμενο θέσεων που «ερέθισαν» την εσωκομματική αντιπολίτευση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας INTIME

«Άμεσος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές και η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Για να απαλλαγεί η χώρα από το άχθος μιας καταστροφικής κυβέρνησης της Δεξιάς, η οποία, εκτός των όσων διαπράττει εις βάρος της χώρας, δεν φαίνεται καν να αντιλαμβάνεται τα υπαρξιακά αιτούμενα των καιρών».

Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εν όψει του τρίτου συνεδρίου, σημεία του οποίου φέρνει στο φως το CNN Greece.

Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο συνέγραψαν οι Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Μπίστης και Αριστείδης Μπαλτάς και το οποίο εγκρίθηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας, παρά επιμέρους ενστάσεις της.

Στο πέμπτο κεφάλαιο με τίτλο «Πολιτικό Υποκείμενο», στο αναθεωρημένο κείμενο υπεισήλθαν φράσεις- κλειδιά που «ερέθισαν» την εσωκομματική αντιπολίτευση και τις οποίες αξιοποιεί τώρα κι ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αναδείξει τη νέα μορφή του κόμματος που είναι ανοιχτό, εν κινήσει και φιλοδοξεί να εντάξει στις γραμμές του και να εκφράσει πολιτικά κι εκλογικά πολίτες, που προέρχονται από διαφορετικές παραδόσεις, ξεκινώντας από την εκτός Κοινοβουλίου Αριστερά και φτάνοντας έως το δημοκρατικό Κέντρο.

Αξίζει να σημειωθεί, ανάμεσα σε άλλες, η αναφορά ότι οι καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανιχνεύονται και στη «δημοκρατική έκρηξη του 1981», που είχε προκαλέσει την αρχική αντίδραση της Ομπρέλας, η οποία συνεισέφερε στη συζήτηση το δικό της κείμενο.

Η κομματική πλειοψηφία, εξάλλου, κατάφερε να περάσει στο κείμενο και τη σημαντική συνεισφορά όσων εντάχθηκαν στο κόμμα, στη δύσκολη τελευταία περίοδο της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, το 2019.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2 του κεφαλαίου 5 αναφέρεται:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνιστά ενιαίο κόμμα. Όχι παράταξη. Συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2020, στηριζόμενος στη διακήρυξη που θα εγκριθεί στο Συνέδριο. Με αυτήν τη διακήρυξη να αποτελεί ιδρυτικό ντοκουμέντο του, ομόφωνα ψηφισμένο, το οποίο ενέπνευσε και εξακολουθεί να εμπνέει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνοντάς τον μέχρις εδώ. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προέκυψε ως πολιτικό αποτέλεσμα της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 να διευρυνθεί υποδεχόμενος στις τάξεις του συλλογικότητες και πρόσωπα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Η εν λόγω διεύρυνση διαδραμάτισε ευεργετικό πολιτικό ρόλο, ιδίως αν ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαζόντως δυσμενείς συνθήκες που είχαν διαμορφώσει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο με το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και με τη λυσσαλέα επίθεση της ΝΔ και των συστημικών ΜΜΕ με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και στη Μάντρα και βέβαια η Συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζουμε ότι η υπερψήφιση της τελευταίας, όπως και η διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο είχαν τότε τεθεί απολύτως εν αμφιβόλω.

Οι καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανιχνεύονται στο εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα του τέλους του 19ου αιώνα, στη δημιουργία του ΕΑΜ και στην Εθνική Αντίσταση, στους δημοκρατικούς αγώνες ενάντια στο μετεμφυλιακό κράτος, στον αγώνα του 114 και του 15%, στην αντιδικτατορική αντίσταση, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στο μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού, στη δημοκρατική έκρηξη του 1981 παρά τις αντιφάσεις της, στο κίνημα ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και στις λειτουργίες του Κοινωνικού Φόρουμ. Όπως και στους αγώνες που αναλήφθηκαν κατά την περίοδο της χρεοκοπίας και στη συνάντηση με σοσιαλιστικές, οικολογικές και προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες στήριξαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα της ενάντια στη λιτότητα και στον αυταρχισμό, αντιτάχθηκαν στη συστηματική συκοφαντία εναντίον του και υπεράσπισαν με το αναλογούν κόστος την ανάγκη υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στην παράγραφο 3 αναφέρεται:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα ανοιχτό σε όλους και όλες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής προέλευσης ή πολιτικής διαδρομής εφόσον αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και τις προσδοκίες τους στις αριστερές αρχές του κόμματος και στο πολιτικό πρόγραμμά του. Είναι κόμμα συμμετοχικό. Ανοιχτό σε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Ανοιχτό σε εκείνες και εκείνους που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες ή πολιτικές διαδρομές, ενώ εντάσσονται σε ποικίλους κοινωνικούς χώρους. Είναι κόμμα ανοιχτό στις νέες και ριζοσπαστικές ιδέες και όχι προσκολλημένο στα δόγματα της μιας ή της άλλης ιδεολογικής παράδοσης. Είναι κόμμα που συνθέτει με σεβασμό, αλλά κριτικά, τις πολιτικές παραδόσεις της Αριστεράς: της κομμουνιστικής, της ριζοσπαστικής, της ανανεωτικής, της σοσιαλιστικής, της ελευθεριακής. Είναι κόμμα εν κινήσει που φιλοδοξεί να εντάξει στις γραμμές του και να εκφράσει πολιτικά και εκλογικά πολίτες που προέρχονται από διαφορετικές παραδόσεις, ξεκινώντας από την εκτός Κοινοβουλίου Αριστερά και φτάνοντας μέχρι το δημοκρατικό Κέντρο. Συνθέτοντας έτσι ιδέες που προέρχονται από τις ευρύτερες δυνάμεις του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, από εκείνες της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του φεμινισμού, καθώς και ιδέες που έχουν αναπτύξει τα κινήματα υπέρ των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Είναι κόμμα εν κινήσει που φιλοδοξεί να εντάξει στις γραμμές του τις νέες και τους νέους που αποκτούν κάθε χρόνο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη, εκείνους και εκείνες που απείχαν ή τείνουν να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες και δεν έχουν πεισθεί να συμμετέχουν σε ένα προοδευτικό αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εκείνες και εκείνους τους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, γυναίκες και άνδρες, που έχουν διαμορφώσει κριτική άποψη για θέσεις και πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή τηρούν αποστάσεις από εκείνον, διαφωνώντας με πλευρές της πολιτικής του. Διαβεβαιώνουμε όλες και όλους ότι και η δική τους συμμετοχή στις γραμμές μας και η κριτική συμβολή στο κοινό μας έργο είναι απαραίτητη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνθέτει τα παραπάνω υπό τους όρους και τις επεξεργασίες που απαιτούν οι καιροί σε μια γραμμή πολιτικής πλεύσης που δεν εκβιάζει καμιά άποψη, αλλά αφορά το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών. Είναι κόμμα των μελών του, αλλά και κόμμα των αξιών του– της ισότητας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της ειρήνης, της προστασίας του περιβάλλοντος– κόμμα που αποσκοπεί να καταστεί η επαρκής Αριστερά του 21ου αιώνα. Είναι κόμμα που σέβεται τόσο θεσμικά όσο και έμπρακτα κάθε μέλος του, τις απόψεις και τις εμπειρίες του, ενόσω λειτουργεί τηρώντας πλήρως τις δικές του καταστατικές ρήτρες και επιδιώκοντας ταυτόχρονα να περιορίζει τις γραφειοκρατικές έξεις και τις φιλοδοξίες χωρίς αρχές. Είναι το πολιτικό ‘σπίτι’ κάθε αριστερού, δημοκρατικού, προοδευτικού πολίτη, γυναίκας ή άνδρα, που θέλει να προσφέρει έργο και σκέψη για το κοινό καλό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ