ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Μέσα στον Απρίλιο οι ανακοινώσεις για την 4η δόση - Το πιστοποιητικό «συνεχίζει κανονικά»

Πλεύρης: Μέσα στον Απρίλιο οι ανακοινώσεις για την 4η δόση - Το πιστοποιητικό «συνεχίζει κανονικά»
INTIME

Μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν οι ανακοινώσεις που θα περιγράφουν τον «ακριβή οδικό χάρτη για τα εμβόλια», όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας ότι αναμένεται ακόμη από τους επιστήμονες, να υποδείξουν, αν θα πρέπει να γίνει τρίτη δόση στα παιδιά. Πάντως, σημείωσε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού συνεχίζει κανονικά, δεν καταργείται, ενώ σημείωσε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα, με -σε κάθε περίπτωση- τήρηση μέτρων προστασίας. 

Μιλώντας στο OPEN το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός τόνισε, πως «τώρα έχουμε ισχυρή σύσταση για τη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό στους άνω των 60 αλλά μέσα στον Απρίλιο θα υπάρχουν στοιχεία, για το τι θα γίνει με το γενικό πληθυσμό».

Όπως είπε, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, «με βασική ημερομηνία τις αρχές Μαΐου θα πάμε σε μία περαιτέρω αποκλιμάκωση από αυτή που έχουμε τώρα. Αυτή τη στιγμή ο κορονοϊός έχει μπει σε μία διαφορετική φάση, παραμένοντας όμως σε μία βασική πανδημία, όμως δεν πρέπει να επ'ουδενί να δίνεται η εικόνα, ότι αφήνουμε πίσω την πανδημία. Μπαίνουμε σε μία άλλη κανονικότητα που σχετίζεται με δύο στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι πλέον έχουμε μία μετάλλαξη που έχει μία μεγάλη μεταδοτικότητα, άρα τα κρούσματα που βλέπουμε είναι υψηλά και θα παραμείνουν υψηλά, αλλά δεν δημιουργούν την ίδια πίεση που δημιουργούσαν οι ίδιες μεταλλάξεις στο ΕΣΥ, αναφορικά κυρίως με τις βαριές νοσηλείες γιατί σε απλές κλίνες υπάρχει πίεση γιατί το σύστημα λειτουργεί πλέον και με non covid περιστατικά».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, «δεν μας τρομάζει τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων γιατί έχουμε πια αυτή τη μορφή που λέμε. Θα έχουμε σε στενή παρακολούθηση πάντοτε το πόσο τα κρούσματα θα πιέζουν το Σύστημα Υγείας. Η όποια αποκλιμάκωση του καλοκαιριού θα εξεταστεί στο σύνολό της, διότι οι επιστήμονες και από τον ΕΜΑ και από το ECDC είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί ότι ενδεχομένως το Φθινόπωρο ακόμα και με την ίδια μετάλλαξη, την Όμικρον, επειδή μπαίνουμε στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες να υπάρχει μία πολύ μεγαλύτερη πίεση και γι' αυτόν τον λόγο από τώρα φτιάχνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία», είπε ο υπουργός.

«Η προετοιμασία σχετίζεται με δύο επίπεδα. Πρώτα απ' όλα το ΕΣΥ και όπου μπορούμε να το ενισχύσουμε, να συνεχίσουμε να το ενισχύουμε και με ανθρώπινο δυναμικό και με πόρους. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει - που να σας πω κιόλας ότι εντός του Απριλίου, αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουμε, δεν σας λέω εκτίμησή μας, έχουμε πληροφόρηση και ο ECDC και ο EMA, ότι θα έχουμε τον ακριβή οδικό χάρτη για τα εμβόλια. Το αν θα έχουμε ενισχυτική δόση, το αν θα έχουμε ένα εμβόλιο όπως της γρίπης, δηλαδή της ετήσιας κάλυψης είναι κάτι που μέσα στον Απρίλιο θα ξεκαθαρίσει. Έχουμε την τέταρτη δόση, δεύτερη ενισχυτική δόση στους άνω των 60 ετών ως σύσταση όμως και πιστεύουμε ότι πριν το Πάσχα και πάντως εντός του Απριλίου θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να ξέρουμε πώς θα κινηθούμε και για τον γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ