ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί η Άγκυρα μετά το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ: Απαντήσαμε στις παραβιάσεις της Ελλάδας

Προκαλεί η Άγκυρα μετά το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ: Απαντήσαμε στις παραβιάσεις της Ελλάδας
AP Photo / Lefteris Pitarakis

Σε προκλητικούς τόνους απάντησε το βράδυ της Παρασκευής η Άγκυρα στο διάβημα της Ελλάδας αναφορικά με την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Η Τουρκία όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, επιχειρεί να αντικρούσει την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας», λέγοντας ότι η Άγκυρα απάντησε στις ελληνικές παραβιάσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου (Gokceada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της περιοχής Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής.

Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε σφόδρα τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, όπου εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει».

Εντονότατο διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ για την τουρκική προκλητικότητα

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά τα οποία έφθασαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας που αποτελεί σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της».

Το υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας», γνωστοποίησε ότι πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα ακόλουθα:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

«Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας. Με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων σε όλο το Αιγαίο

Συνολικά τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και δύο τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν την Παρασκευή στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ.

Καταγράφηκαν εννέα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ