ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ελλάδα - Αίγυπτος στέλνουν μήνυμα ότι οι πράξεις τους βασίζονται σε διεθνείς κανόνες

Δένδιας: Ελλάδα - Αίγυπτος στέλνουν μήνυμα ότι οι πράξεις τους βασίζονται σε διεθνείς κανόνες
«Θέλω να υπογραμμίσω μια σημαντική πτυχή του Μνημονίου. Βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς του ICAO», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας Γ.Τ ΥΠΕΞ /EUROKINISSI

Κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, είχε την Τρίτη (22/11) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της υπογραφής της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την Έρευνα και τη Διάσωση, στο Κάιρο.

Ο κ. Δένδιας εξήρε τον ρόλο των δύο χωρών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμβάλλουν, μέσω των παραδειγματικών διμερών σχέσεων τους, στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου. Και δρουν σαν γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών Ευρώπης και Αφρικής».

Όπως επισήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «Η συχνότητα των επαφών μας υπογραμμίζει τη στενή στρατηγική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας. Αυτή η συνεργασία υπογραμμίστηκε από την υπογραφή δύο σημαντικών συμφωνιών».

«Θέλω να υπογραμμίσω μια σημαντική πτυχή του Μνημονίου. Βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς του ICAO», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«Υπογράφοντας αυτό το μνημόνιο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για να μπορούμε να σώζουμε πολύτιμες ζωές. Αλλά και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πράξεις μας βασίζονται στους διεθνείς κανόνες. Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν προσπαθούμε να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Σε αντίθεση με άλλους στην περιοχή, οι οποίοι το κάνουν σε σταθερή βάση», συνέχισε.

«Καθορίζονται οι ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου»

«Αυτές οι συμφωνίες επιστεγάζουν μια άλλη συμφωνία - κλειδί, τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας. Μια συμφωνία που αποτελεί παράδειγμα για το πως οι χώρες που επιθυμούν να συνυπάρξουν σε ένα αμοιβαία επωφελές περιβάλλον, οφείλουν να λειτουργούν. Σεβόμενες τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους νόμους του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ανέφερε κι ακόμη ένα «παράδειγμα - κλειδί τον Euro-Africa Interconnector που θα φέρνει ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική στην Ευρώπη».

Για την κατάσταση στη Λιβύη και την τουρκική προκλητικότητα

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως η εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη. Ενημέρωσα τον κ. Σούκρι για την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Λιβύη. Όπως και για την ετοιμότητά μου να επισκεφθώ την Τρίπολη αλλά και την υποδοχή που αντιμετώπισα εκεί. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη. Έχουμε κάνει πολλά βήματα για να υποστηρίξουμε το λαό της Λιβύης. Ενημέρωσαν για την τουρκική προκλητικότητα, δυστυχώς δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε», επισήμανε - μεταξύ άλλων - ο Νίκος Δένδιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ