ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαμπικιάν: Να εγκαταλείψει η Τουρκία τις φαντασιώσεις για «Γαλάζια Πατρίδα»

Μπαμπικιάν: Να εγκαταλείψει η Τουρκία τις φαντασιώσεις για «Γαλάζια Πατρίδα»

Δριμύ κατηγορώ κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο Καναδός βουλευτής Άρης Μπαμπικιάν μιλώντας στο CNN Greece με αφορμή τη μαύρη επέτειο της κρίσης των Ιμίων.

Ο κ. Μπαμπικιάν κατακεραυνώνει την «επιθετική και καταστροφική πολιτική» της Άγκυρας και τις πολεμικές και επεκτατικές απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας. Στηλιτεύει την τουρκική εμπλοκή στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Αρμενία καθώς και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού για να αποσταθεροποιήσει και να εκβιάσει την Ευρώπη.

Καταλογίζει ακόμη στο «καθεστώς Ερντογάν» ένα νέο, «σουλτανικό όνειρο» για τη δημιουργία μιας Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο κ. Μπαμπικιάν στηλιτεύει τη «διπλή γλώσσα» της Άγκυρας σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και το έλλειμα ελευθερίας λόγου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Καλεί μεταξύ άλλων την Άγκυρα να εγκαταλείψει τις φαντασιώσεις της για «Γαλάζια Πατρίδα», να αναγνωρίσει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ελλάδας και να τερματίσει την παράνομη κατοχή της Κύπρου, αποσύροντας τα στρατεύματά της.

Ολόκληρη η δήλωση του Άρη Μπαμπικιάν στο CNN Greece

«Η επέτειος της κρίσης στις νησίδες των Ιμίων του 1996 και το μαρτύριο τριών Ελλήνων στρατιωτικών ανέδειξε για μια ακόμα φορά την ασταθή σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο συμμάχων χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η πρόσφατη πολεμική και επεκτατική απειλή του Τούρκου προέδρου και των συνεργατών του κατά της ειρηνικής Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, ανέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι η πολιτική κατευνασμού του ελεύθερου κόσμου, ενθαρρύνει την κυβέρνηση Ερντογάν.

Από το 1995, το καθεστώς της Άγκυρας έχει περάσει από το δόγμα των «μηδενικών προβλημάτων» σε μια επιθετική και καταστροφική πολιτική. Είδαμε την εισβολή στους γειτόνους της, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και τη βοήθεια που πρόσφερε στο Αζερμπαϊτζάν για να ρημάξει την Αρμενία. Είδαμε πως χρησιμοποίησε η Τουρκία τους πρόσφυγες για να αποσταθεροποιήσει και να εκβιάσει τα ευρωπαϊκά κράτη. Είδαμε το καθεστώς Ερντογάν να καλωσορίζει και να χρησιμοποιεί τρομοκράτες ως εργαλεία της εξωτερικής του πολιτικής και τέλος, το νέο ‘’Σουλτανικό Όνειρο’’ για τη δημιουργία μιας Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια κραυγαλέα απόδειξη της διπλής προσέγγισης της Τουρκίας έναντι των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και των αρχών τους.
Καθώς αρκετοί μελετητές και αναλυτές έχουν ξεκινήσει να αμφισβητούν τη δέσμευση του Ερντογάν στη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφάνεια, ήρθε η ώρα να καταστήσουμε την Άγκυρα υπόλογοι και να βγάλουμε τα παιδικά γάντια στην αντιμετώπιση του δεσποτισμού της.

Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε το λάθος (της πολιτικής) κατευνασμού του πρωθυπουργού Τσάμπερλεν τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τις φαντασιώσεις της για τη Γαλάζια Πατρίδα, να αναγνωρίσει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ελλάδας και να τερματίσει την παράνομη κατοχή της Κύπρου, αποσύροντας τα στρατεύματά της, αναγνωρίζοντας τις γενοκτονίες που διαπράχθηκαν κατά Ελλήνων, Ποντίων, Αρμένιων, Ασσύριων και Χαλδαίων και επιτέλους να καταστεί αξιόπιστο μέλος της διεθνούς κοινότητας.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και στο ελληνικό έθνος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ