FOCUS

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα
CNN Greece

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που βρίσκεται στην Κυψέλη.

Σε μια πολυπολιτισμική περιοχή στην καρδιά της Αθήνας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ γιόρτασε τα γενέθλιά του, τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου αρχονταρικιού και απένειμε στη μεγάλη ευεργέτιδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη - Σοφιανού τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε και συνεχάρη την Αρχόντισσα Αικατερίνη για τη μεγάλη προσφορά της. «Να καυχάσαι ότι είσαι Αιγυπτιώτισσα, ότι είσαι Καϊρινή, αυτό θα είναι το πιο ωραίο σου παράσημο», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν ο Πατριάρχης, μιλώντας απο το ναό των Αγίων Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, αναφέρθηκε στη μητέρα του Κλεοπάτρα η οποία διαμένει στην Κρήτη και υποσχέθηκε ότι το βράδυ της Παρασκευής θα κάνει ταξίδι αστραπή στη γενέτειρά του προκειμένου να βρεθεί κοντά της.

Στο ναό βρισκόταν και η αδελφή του Πατριάρχη η οποία παρακολουθούσε συγκινημένη τα λόγια καρδιάς του Προκαθήμενου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του αρχονταρικιού του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Το έργο χρηματοδότησε η κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού. Τη γαλάζια κορδέλα έκοψε η Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο κ. Θεόδωρος αφού ευχαρίστησε τη μεγάλη ευεργέτιδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τής έδωσε ένα κομμάτι από την κορδέλα σύμβολο, όπως είπε, και για άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.



Στην αίθουσα του αρχονταρικιού, που διακρίνεται για την υψηλή αισθητική της, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και η κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού δέχθηκαν ευχές και συγχαρητήρια. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι επεφύλαξαν έκπληξη στον Πατριάρχη. Έφεραν τούρτα και του τραγούδησαν το γενέθλιο τραγούδι.

Στη Θεία Λειτουργία και στην τελετή θυρανοιξίων ήσαν παρόντες ο υφυπουργούς Εξωτερικών κ. Τερενς Κουίκ, ο καθηγητής και βουλευτής της ΝΔ κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, οφικιάλιοι του Πατριαρχείου καθώς και προσωπικότητες της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής.

metoxi patriarxeiou alexandreias

Σύνθεση: CNN Greece

Στη Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε νωρίτερα, προεξήρχε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β'.

Συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, Ειρηνουπόλεως Δημήτριος, Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ, Μέμφιδος Νικόδημος, Μποτσουάνας Γεννάδιος, Ηλιουπόλεως Θεόδωρος, Πηλουσίου Νήφων, Καρθαγένης Μελέτιος και ο Επίσκοπος Μπραζαβίλ Παντελεήμων.Επίσης, παρέστησαν οι μητροπολίτες Αξώμης Πέτρος, Ζάμπιας Ιωάννης και Σουδάν Σάββας.

Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, εκτός από την Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, τίμησε τους μητροπολίτες, Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, Ηλιουπόλεως Θεόδωρο και Μποτσουάνας Γεννάδιο με την ανώτατη τιμή του Ταξιάρχη.

Διαβάστε επίσης:

Ο ελληνικός Τύπος στη χώρα του Νείλου

Άγ. Γεώργιος, Κάιρο: ξεφυλλίζοντας την ιστορία του εμβληματικού μοναστηριού

Oι Έλληνες της Αιγύπτου που «φυλάνε Θερμοπύλες»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ