ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ

Πέθανε ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ
AP Photo / FRANK FRANKLIN II

Σε ηλικία 88 ετών «έφυγε» την από τη ζωή ο πρώην υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οικογένειας Ράμσφελντ, Κιθ Έρμπαν, ο πρώην υπουργός Άμυνας πέθανε την Τρίτη συνέπεια πολλαπλού μυελώματος, στο σπίτι του στην πόλη Τάος του Νέου Μεξικού.

Ο Ράμσφελντ είχε συνδέσει το όνομά του με τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ, ενώ κατά πολλούς είχε χαρακτηριστεί ως ο «αρχιτέκτονας» της εισβολής των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Ο ίδιος κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ, αφού ήταν ο πρώτος πολιτικός στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία των ΗΠΑ, ο οποίος διετέλεσε δύο φορές υπουργός Άμυνας και μάλιστα σε δύο μη συνεχόμενες θητείες: Από το 1975 έως το 1977 υπό την προεδρία του Τζέραλντ Φορντ και από το 2001 έως το 2006 υπό τον Τζορτζ Μπους το νεότερο.

Ήταν ο πιο νέος (στα 43 του χρόνια) και ο πλέον γηραιότερο (στα 74 του) που διατήρησε πρώτος τον συγκεκριμένο υπουργικό θώκο, αφενός κατά τη διάρκεια της αμερικανοσοβιετικής διένεξης για τα πυρηνικά όπλα, αφετέρου κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής απειλής και του δόγματος «Σοκ και Δέος» που εφήρμοσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε Αφγανιστάν και Ιράκ αντίστοιχα, στον απόηχο του πολύνεκρου τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Υπήρξε στενός σύμμαχος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, ο οποίος ήταν προστατευόμενος αλλά και φίλος του επί σειρά ετών.

Σύμφωνα με τους New York Times, υπήρξε ο δεύτερος κατά σειρά πιο ισχυρός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, μετά τον Ρόμπερτ Μακναμάρα, ο οποίος είχε θητεύσει στην ίδια θέση επί προεδρίας Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Κόλπο των Χοίρων αλλά και στον πόλεμο εναντίον του Βιετνάμ.

Όπως και ο Μακναμάρα πολλά χρόνια νωρίτερα, έτσι και ο Ράμσφελντ διεξήγαγε έναν ιδιαίτερα δαπανηρό και διχαστικό πόλεμο, ο οποίος κατέστρεψε εν τέλει την πολιτική του καριέρα και τον στιγμάτισε για το υπόλοιπο του βίου του.

Σε αντίθεση, όμως, με τον Μακναμάρα, ο οποίος είχε παραδεχθεί αστοχίες και λανθασμένες αποφάσεις στο ντοκιμαντέρ «The Fog of War» (2003), ο Ράμσφελντ ουδέποτε παραδέχθηκε τα δικά του λάθη, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο, κατά τον αποχαιρετιστήριο λόγο του από το Πεντάγωνο, να χαρακτηρίσει «τρομερό λάθος» την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ