EXPLAINERS

Αυτά είδαμε και ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Newsroom

Ενίσχυση του αφηγήματος περί οικονομικής αυτονομίας της ελληνικής κυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Αυτό είναι βέβαια παράλληλο με την επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να μην προκαλέσει ρωγμές στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές. Για αυτό το λόγο επανέλαβε ότι το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε είναι εντός του δημοσιονομικού χώρου και δεν επηρεάζει τις συμφωνίες με τους θεσμούς.

Παράλληλα, απέφυγε να εκφράσει οποιαδήποτε δέσμευση για μη περικοπή συντάξεων, κλείνοντας όμως το μάτι στους συνταξιούχους λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρά επιχειρήματα για να κάνει «αυτό που πρέπει».

Προσπάθεια υπογράμμισης και ενίσχυσης των διαχωριστικών γραμμών ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας:

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ταυτίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το μνημόνιο, αφήνοντας να νοηθεί ότι δεν είναι χαρούμενος με τη λήξη του προγράμματος και λέγοντας ότι οι εξαγγελίες του για το ασφαλιστικό δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ.

Η Συνθήκη των Πρεσπών θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της αντιπαράθεσης το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την υπογραφή της συμφωνίας λέγοντας ότι παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας αλλά και της Θεσσαλονίκης ως πυλώνα ανάπτυξης. Επιπλέον, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι υπάρχει αναντιστοιχία σε όσα υποστηρίζει εντός Ελλάδας και εκτός της χώρας και προκαλώντας τον να δηλώσει ότι αν έρθει στην κυβέρνηση θα προβεί σε ακύρωση της συμφωνίας.

Όσον αφορά τους ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας μας προϊδέασε ότι παρά τη διαφωνία του, ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για το Μακεδονικό
Παράλληλα, πέταξε το μπαλάκι για τη μείωση του αφορολόγητου στην επόμενη κυβέρνηση παραπέμποντας για πιο μετά τις τελικές αποφάσεις.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στη Θεσσαλονίκη εμμέσως πλην σαφώς χρίσματα σε συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες. Μπουτάρης, Αρναουτάκης και Κατσιφάρας άκουσαν τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στις περιπτώσεις τους δείχνοντας, έτσι τις προθέσεις του για τις εκλογές του Μαϊου
Αυτοδιοικητικές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ