FOCUS

Λεωνίδας Κουρσούμης: Ο βιβλιοπώλης των αστέγων

Λεωνίδας Κουρσούμης: Ο βιβλιοπώλης των αστέγων

Στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα στο νούμερο 132, λειτουργεί ένα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο.

Ο κ. Λεωνίδας Κουρσούμης, πρώην εργαζόμενος σε εκδοτικούς οίκους και για μεγάλο διάστημα άστεγος, αφού έχασε τη δουλειά του, είχε την ιδέα να φτιάξει ένα παλαιοβιβλιοπωλείο με τα βιβλία που μάζευε από τα σκουπίδια.

Δύο ακόμη άστεγοι στήριξαν την ιδέα του και μετά από μια μικρή εκστρατεία στο Facebook άρχισαν να έρχονται βιβλία από παντού.

Σύντομα τα βιβλία που δώριζε ο κόσμος στους τρείς άστεγους έφτασαν να είναι τόσα πολλά που πλέον χρειαζόταν ένας χώρος για να στεγαστούν και αυτός ο χώρος παραχωρήθηκε στον κ. Κουρσούμη από τον ιδιοκτήτη της οδού Πειραιώς 132.

Σήμερα το παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων έχει χιλιάδες βιβλία και οι δύο άστεγοι φίλοι του Κουρσούμη έχουν πάψει να ναι άστεγοι καθώς τα χρήματα που συγκέντρωσαν από δυο μπαζάρ που έκαναν έφτασαν για τα ενοίκια του σπιτιού τους. Σειρά έχει ο κ. Κουρσούμης που προς το παρόν μένει σε μια αποθήκη, να πιάσει και αυτός ένα σπίτι και όπως λέει στόχος είναι το παλαιοβιβλιοπωλείο να βοηθήσει και άλλους αστέγους να κάνουν μια νέα αρχή.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων καθημερινά από τις 10.00 πμ μέχρι τις 5.00 το απόγευμα για να αφήσετε τα βιβλία που δεν θέλετε ή για να αγοράσετε βιβλία στην τιμή των 2 ευρώ το καθένα ή του ενός ευρώ για βιβλία που είναι από εφημερίδες.

Η ιστορία του κ. Κουρσούμη είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που ζούσε μια αξιοπρεπή ζωή και η κρίση τον βρήκε ευάλωτο και μόνο. Με μια καλή ιδέα και την αλληλεγγύη των πολιτών κατάφερε να βγει από το αδιέξοδο και το παράδειγμά του δείχνει τη δύναμη της αλληλεγγύης και αποτελεί έμπνευση και για άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ