FOCUS

Στην πρώτη γραμμή της μάχης: Η κάμερα του CNN Greece στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού»

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Τους έχουμε δει χιλιάδες φορές σε φωτογραφίες και φευγαλέα πλάνα σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και τηλεόραση, με τις προστατευτικές στολές τους σε κλινικές και μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων. Γιατροί και νοσηλευτές ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους και τη ζωή των δικών τους ανθρώπων, για να σώσουν τις ζωές άλλων ανθρώπων αλλά τους έχουμε ακούσει ελάχιστα να μιλούν γι αυτό που νιώθουν και τους έχουμε δει επίσης ελάχιστα πως δουλεύουν.

Με το CNN Greece μπήκαμε στον Ευαγγελισμό, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό και είδαμε από κοντά τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας καθώς και την κλινική που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον κορωνοϊό. Κυρίως όμως είδαμε και ακούσαμε τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί.
Ο Ευαγγελισμός είναι ένα νοσοκομείο που έχει ανταποκριθεί με με πολύ καλές επιδόσεις στη υγειονομική κρίση. Και καλύτερη απόδειξη αυτού είναι ότι δεν έχει μέχρι σήμερα ούτε ένα περιστατικό μόλυνσης υγειονομικού υπαλλήλου.
Το ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν αποδυναμωμένο -και ακόμη είναι παρά τις έκτακτες προσλήψεις που έγιναν – δεν το αμφισβητεί κανείς.
Ωστόσο το σύστημα άντεξε και άντεξε γιατί δεν πιέστηκε από τις συνθήκες καθώς τα περιοριστικά μέτρα είχαν αποτέλεσμα και γιατί τα νοσοκομεία, άλλο νωρίτερα και άλλο λίγο αργότερα οργανώθηκαν αναμένοντας την κορύφωση της κρίσης.

Ο Ευαγγελισμός ήταν το νοσοκομείο που ξεκίνησε νωρίτερα από όλα τα νοσοκομεία της χώρα να οργανώνεται εκπαιδεύοντας το προσωπικό, δημιουργώντας πρωτόκολλα αντιμετώπισης των περιστατικών διπλασιάζοντας τις κλίνες ΜΕΘ και δημιουργώντας μια κλινική αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό. Σήμερα ο Ευαγγελισμός διαθέτει 64 κλίνες ΜΕΘ και 100 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό στην ειδικά διαμορφωμένη κλινική. Στις ΜΕΘ του νοσοκομείου που είναι για τον κορονωιό έχουν διατεθεί 250 γιατροί και νοσηλευτές και στην κλινική 70. Σήμερα το νοσοκομείο νοσηλεύει 21 ασθενείς στις ΜΕΘ και 20 στην κλινική, νούμερα που είναι πολύ κάτω από την δυναμικότητα του και όλα δείχνουν ότι το νοσοκομείο δεν θα χρειαστεί να φτάσει στα όριά του.

Γιατροί και νοσηλευτές μας εξηγούν πως κατάφεραν να ανταποκριθούν στην κρίση, πως προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, πως προστατεύονται και ποια περιστατικά έχουν εντυπωθεί στη μνήμη τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ