ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά

Σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά
Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

«Φρένο» στις προσφυγικές ροές από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ναυτιλίας, με στόχο την εξοικονόμηση του απαραίτητου χρόνου για τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ο Θεόδωρος Δρίτσας, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει σε προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας.

Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας. Η μία είναι, οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους και υπογράμμισε: Δεν θα δημιουργήσουμε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά. Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ