ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κορωνοϊός - Πρόεδρος Ξενοδόχων Σαντορίνης στο CNN Greece: Έχουμε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας

Newsroom

Τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ξενοδοχειακός κλάδος ειδικά στη Σαντορίνη εξαιτίας των συνεπειών που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, περιέγραψε την Τρίτη στο CNN Greece ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Αντώνης Ηλιόπουλος.

«Η Σαντορίνη αυτή τη στιγμή έχει αρκετά σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχουν πάρα πολλές ακυρώσεις, ο Απρίλιος έχει χαθεί ούτως ή άλλως, γιατί υπάρχει και η κυβερνητική οδηγία. Ωστόσο και για το Μάιο υπάρχει σοβαρό θέμα. Ο κόσμος φοβάται να κλείσει, δεν έχουμε νέες κρατήσεις καθόλου», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του CNN Now και τη δημοσιογράφο, Αμαλία Κάτζου.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, «καθώς», όπως λέει, «για τους επόμενους δύο μήνες αυτές οι επιχειρήσεις δεν προβλέπεται να έχουν κάποια έσοδα, γιατί κανείς δεν δίνει προκαταβολή, είτε μεμονωμένος πελάτης είτε πρακτορείο είτε tour operator».

O πρόεδρος των ξενοδόχων της Σαντορίνης εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς η οικονομική στενότητα που δημιουργείται, αναμένεται να «παγώσει» τις νέες προσλήψεις προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο ίδιος, πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην κλειστά κάποια καταλύματα στο νησί, σημειώνοντας, ωστόσο, πως κάποια από αυτά «θα ανοίξουν πολύ αργότερα».

«Η 1η Μαΐου μπορεί να είναι μια ημερομηνία που επιτρέπεται να ανοίξουν, αλλά πολλά καταλύματα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν, επειδή δεν θα έχουν τις κρατήσεις που θα τους βγάζουν τα έξοδα λειτουργίας. Άρα, λοιπόν, η 1η Μαΐου θα είναι μια θεωρητική ημερομηνία, όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι κρατήσεις προκειμένου να δουν πότε θα είναι η συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος των καταλυμάτων τους», επισήμανε ο Αντώνης Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν η μη καταβολή των προκαταβολών από τους tour operators θα δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι «αυτό θα έχει επίπτωση ως προς την κάλυψη όλων των άλλων υποχρεώσεων που έχουν τα ξενοδοχεία, είτε αυτές είναι δανειακές είτε φορολογικές».

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και αυτό φαίνεται πως η κυβέρνηση το μελετάει», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο κ. Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο του πρόσφατου Eurogroup.

Κορωνοϊός - Σταϊκούρας: Πώς θα στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ