ΚΟΣΜΟΣ

Ενώπιον του FBI δύο πρώην δικηγόροι του Λευκού Οίκου για τα απόρρητα έγγραφα που κατείχε ο Τραμπ

Ενώπιον του FBI δύο πρώην δικηγόροι του Λευκού Οίκου για τα απόρρητα έγγραφα που κατείχε ο Τραμπ
Στιγμιότυπο από την έφοδο του FBI στην οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο EPA/ JIM RASSOL

Απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων κλήθηκαν να δώσουν στο FBI δύο ανώτεροι πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και στενοί συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με τα απόρρητα κρατικά έγγραφα που κατείχε στο θέρετρό του ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Σιπολόνε και ο αναπληρωτής του Πάτρικ Φίλμπιν, υπό τον τότε πρόδρο των ΗΠΑ, κλήθηκαν από το FBI να απαντήσουν σχετικά τις δεκάδες κούτες διαβαθμισμένων εγγράφων που μετέφερε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, μετά την λήξη της προεδρικής του θητείας το 2021, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι δύο πρώην αξιωματούχοι είναι μεταξύ μιας ομάδας πρώην βοηθών του Τραμπ τους οποίους κλήτευσε το FBI, μετά την έναρξη της έρευνας την άνοιξη και πριν την έφοδο των ομοσπονδιακών πρακτόρων στην κατοικία του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.

Ο Φίλμπιν κλήθηκε την άνοιξη, ενώ δεν είναι σαφές το πότε εμφανίστηκε ενώπιον του FBI ο Σιπολόνε.

Το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά τυχόν διάπραξη τριών ομοσπονδιακών εγκλημάτων από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο: παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας, παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης και εγκληματικό χειρισμό κρατικών αρχείων.

Οι επικεφαλής των Εθνικών Αρχείων είχαν δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι είχαν καταφέρει να ανακτήσουν περισσότερα από δώδεκα κουτιά με έγγραφα που φυλάσσονταν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες στο Μαρ-α-Λάγκο, κατά παράβαση του νόμου περί Προεδρικών Μητρώων, ο οποίος ορίζει ότι όλα τα προεδρικά αρχεία πρέπει να φυλάσσονται στα Αρχεία για τους επόμενους προέδρους.

Σύμφωνα με το CNNi, τον Ιούνιο, μια μικρή ομάδα ερευνητών πήγε στο Μαρ-α-Λάγκο αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες από τους δικηγόρους του Τραμπ σχετικά με το υλικό που πήρε ο πρώην πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να κρατούσε πρόσθετες απόρρητες πληροφορίες.

Η άνευ προηγουμένου έρευνα στο θέρετρο του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, σηματοδότησε σημαντική κλιμάκωση σε μια από τις πολλές έρευνες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια της θητείας του και για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Τέσσερις σειρές «άκρως απόρρητων» εγγράφων, τρεις σειρές «απόρρητων» εγγράφων και τρεις σειρές «εμπιστευτικών» εγγράφων κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- από τους ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δέχθηκε σφοδρή κριτική και διαδικτυακές απειλές, στον απόηχο της συγκεκριμένης έρευνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ