ΣΠΟΡ

Μουντιάλ 2022: Οι Μέσι και Μπαπέ διεκδικούν την «είσοδό» τους σε μία λαμπρή λίστα

Μουντιάλ 2022: Οι Μέσι και Μπαπέ διεκδικούν την «είσοδό» τους σε μία λαμπρή λίστα
Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο έπαθλο που προσφέρεται, αλλά υπάρχουν ακόμη δύο διαθέσιμα, το Χρυσό Παπούτσι και η Χρυσή Μπάλα AP

H αντίστροφη μέτρηση για έναν απολαυστικό τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει ήδη αρχίσει. 

Την Κυριακή (18/12, 17:00) στο στάδιο Λουσαΐλ του Κατάρ, η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει την υπερασπίστρια του τίτλου της πρωταθλήτριας κόσμου, Γαλλία, κι ενώ υπάρχουν παγκοσμίου φήμης ταλέντα και αστέρες και στις δύο πλευρές, η τελική «μάχη» έχει σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριστεί ως αναμέτρηση μεταξύ των συμπαικτών της Παρί Σεν Ζερμέν, Λιονέλ Μέσι και Κιλιάν Μπαπέ - που θεωρούνται ευρέως ως οι δύο καλύτεροι ποδοσφαιριστές στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Παρά το γεγονός ότι είναι 12 χρόνια νεότερος, ο Μπαπέ μπορεί ήδη να υπερηφανεύεται για έναν τίτλο Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ η Κυριακή θα δώσει στον Μέσι μια τελευταία ευκαιρία για να εξασφαλίσει το τρόπαιο που μέχρι στιγμής του έχει διαφύγει στη θρυλική του καριέρα.

Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο έπαθλο που προσφέρεται, αλλά υπάρχουν ακόμη δύο διαθέσιμα, το Χρυσό Παπούτσι και η Χρυσή Μπάλα.

Μετά βίας μπορεί κάποιος να καταλήξει σε ένα πιο δελεαστικό σενάριο, από αυτό που θέλει τον Μέσι και τον Μπαπέ να είναι οι δύο πρωτοπόροι και για τα δύο βραβεία.

Ο Μέσι προηγείται αυτή τη στιγμή στην κούρσα για το Χρυσό Παπούτσι με πέντε γκολ και τρεις ασίστ, ενώ ο Μπαπέ βρίσκεται στα πέντε γκολ και δύο ασίστ. Ο Χούλιαν Αλβάρες και ο Ολιβιέ Ζιρού διεκδικούν επίσης αυτά τα βραβεία έχοντας σκοράρει τέσσερις φορές ο καθένας στο Κατάρ.

Η Χρυσή Μπάλα - που απονέμεται στον καλύτερο παίκτη του τουρνουά - είναι ένα πολύ πιο υποκειμενικό βραβείο, αλλά ο Μέσι και ο Μπαπέ είναι οι κύριοι διεκδικητές της και σε αυτή τη φάση, φαίνεται ότι ο Μέσι βρίσκεται ένα... κλικ μπροστά από τον Γάλλο και σε αυτή τη μάχη.

Ο Αργεντινός έχει κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο στο παρελθόν - ως φιναλίστ το 2014 - αλλά η διαφορά μεταξύ των δύο παικτών αυτή τη στιγμή είναι τόσο στενή που όλα θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ανώτερος στον τελικό της Κυριακής.

Τούτου λεχθέντος, οι περιπτώσεις που ένας ποδοσφαιριστής κερδίζει τη Χρυσή Μπάλα και σηκώνει το τρόπαιο είναι σχετικά σπάνιες, καθώς θα πρέπει κάποιος να ανατρέξει στο 1994 όταν ο Βραζιλιάνος Ρομάριο τα είχε κατακτήσει για τελευταία φορά.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και για το Χρυσό Παπούτσι, με τον Βραζιλιάνο, Ρονάλντο το 2002 να είναι ο μοναδικός παίκτης τα τελευταία 40 χρόνια που στέφθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ενώ παράλληλα πήγε σπίτι του με το τρόπαιο στις αποσκευές του.

Η ολοκλήρωση μιας διαδικασίας κατάκτησης του Χρυσού Παπουτσιού, της Χρυσής Μπάλας και του τίτλου είναι ακόμα πιο σπάνιο, και μόνο τρεις παίκτες στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου το έχουν πετύχει.

Ουσιαστικά, μόνο ένας ποδοσφαιριστής το έχει κάνει πράξη επίσημα και πρόκειται για τον Πάολο Ρόσι, ο οποίος ενέπνευσε την Ιταλία για την επιτυχία του 1982 - την πρώτη χρονιά που εισήχθη επίσημα η Χρυσή Μπάλα.

Ωστόσο, υπήρχε ένα ανεπίσημο βραβείο τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν ο Μάριο Κέμπες τερμάτισε πρώτος σκόρερ, καλύτερος παίκτης και οδήγησε την Αργεντινή στον πρώτο της τίτλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο - ένα κατόρθωμα που δεν θα μπορούσε να επαναλάβει κάποιος άλλος εκτός από τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος οδήγησε την Αργεντινή στη δόξα οκτώ χρόνια αργότερα.

Αν και δεν υπήρχε επίσημο βραβείο εκείνη την εποχή, ο Γκαρίντσα ήταν ο παίκτης που ξεχώρισε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 με τη Βραζιλία, που παραμένει η τελευταία φορά που μια ομάδα πέτυχε το repeat.

Ο μαγικός εξτρέμ, ο οποίος κάλυψε την απουσία του τραυματία Πελέ για μεγάλο μέρος του τουρνουά, τερμάτισε επίσης πρώτος σκόρερ στη Χιλή, αν και με τα τέσσερα γκολ μοιράστηκε το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ με άλλους έξι παίκτες.

Μια ξεχωριστή εμφάνιση είτε από τον Μέσι είτε από τον Μπάπε θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αρκετή για να τους εντάξει σε αυτή τη λαμπρή λίστα δίπλα στα ονόματα των Γκαρίντσα, Κέμπες και Ρόσι, και στη συνέχεια να εδραιώσουν για πάντα τη θέση τους στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ