ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η νέα και πανέμορφη Aston Martin Vantage έχει στοιχεία από την DB10 του James Bond

Αυτοκίνητο: Η νέα και πανέμορφη Aston Martin Vantage έχει στοιχεία από την DB10 του James Bond

Όταν είχε εμφανιστεί στο Spectre, την τελευταία ταινία του James Bond, ήταν βέβαιο πως η DB10, το «υπηρεσιακό» αυτοκίνητο για την περίσταση του θρυλικού 007, δεν θα έμενε παρά μια κινηματογραφική ντίβα, μιας και είχε αποκλειστεί η κανονική της παραγωγή.

Από την άλλη η εμφάνισή της ήταν πραγματικά εντυπωσιακή οπότε θα ήταν μάλλον αφελές από την πλευρά των σχεδιαστών της παραδοσιακής βρετανικής μάρκας να μην εκμεταλλευθούν κάποια από τα στοιχεία της τουλάχιστον σε ένα μοντέλο τους.

Το μοντέλο αυτό λοιπόν είναι η ολοκαίνουργια Vantage που μόλις παρουσιάστηκε και η οποία πράγματι μοιάζει αρκετά με την DB10, ενώ είναι και μάλιστα με διαφορά, ότι πιο επιθετικό σε σχήμα έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής η Aston Martin. Οι κλασικές αναλογίες των βρετανικών κουπέ, που εκφράζονται με το μακρύ καπό και τη χαμηλή οροφή έχουν φυσικά διατηρηθεί, ενώ από κει και πέρα το αμάξωμά της έχει έντονες καμπύλες και λεπτομέρειες που κλέβουν την παράσταση και τα βλέμματα. Λεπτομέρειες όπως η μάσκα που κατεβαίνει τόσο χαμηλά που φαίνεται σαν να ακουμπά στην άσφαλτο, όπως συμβαίνει π.χ. στην αγωνιστική Vulcan.

Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την όλη σχεδίαση επιτυγχάνεται και η διαφοροποίησή της από την πιο Grand Turismo DB11, με την οποία μοιράζονται το ίδιο πλαίσιο από αλουμίνιο. Η βρετανική εταιρεία πάντως λέει πως εδώ το 70% των εξαρτημάτων και των στοιχείων είναι καινούργια, με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με την πιο εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων το βάρος να έχει κρατηθεί σχετικά χαμηλά, στα μόλις 1.530 κιλά.

Ενδιαφέρον είναι πως δεν υπάρχουν αεροδυναμικά βοηθήματα που να ξεχωρίζουν από το αμάξωμα και αυτός ήταν ευθύς εξαρχής ο στόχος, ενώ βασικά στοιχεία της αεροδυναμικής μελέτης της νέας Vantage είναι οι πλευρικές εισαγωγές αέρα, το εμπρός splitter και ο μεγάλος διαχύτης.

Οι αεροδυναμιστές πάντως δεν είχαν εύκολη δουλειά μιας και το μήκος της Vantage δεν ξεπερνά τα 4,465 μέτρα. Είναι δηλαδή πιο μικρή από την άμεση αντίπαλό της, την Porsche 911, αλλά από την άλλη το μεταξόνιό της είναι 50 χιλιοστά μεγαλύτερο (συνολικά 2.704), γεγονός που κολακεύει τόσο τα δυναμικά της χαρακτηριστικά όσο και τους χώρους στο εσωτερικό της. Ενδεικτικό για το τελευταίο το πορτμπαγκάζ των 350 λίτρων, τιμή ιδιαίτερα μεγάλη για σούπερ σπορ μοντέλο.

ASTON MARTIN VANTAGE 2018 26a

H Vantage είναι ότι πιο σπορ έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα η Aston Martin και αυτό φαίνεται και στο εσωτερικό της. Πηγή: Aston Martin

Αισθητικά η σχεδίαση του εσωτερικού θυμίζει και γλυπτό και στο κέντρο βρίσκεται ο οδηγός. Φυσικά δεν λείπει ένα σύγχρονο σύστημα infotainment με μια μεγάλη οθόνη 8,0 ιντσών, που όπως και πολλά από τα συστήματα υποβοήθησης προέρχεται από τη Mercedes, η οποία κατέχει έναν μικρό ποσοστό των μετοχών της Aston Martin.

Ο κινητήρας με τον οποίο η νέα Vantage θα είναι ευθύς εξαρχής διαθέσιμη είναι ο bi-turbo V8 των 4.000 κυβικών και των 510 ίππων, προέλευσης AMG, που εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις (0-96 χλμ./ ώρα σε 3,6 δεύτερα, τελική 313 χλμ./ ώρα) και κινεί τους πίσω τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων. Στην πορεία θα υπάρχει και χειροκίνητο κιβώτιο, ενώ στη γκάμα θα προστεθεί μάλλον και ο V12 (bi-turbo, 5.200 κυβικών με 608 άλογα) που χρησιμοποιείται και στην DB11.

Η πολύ όμορφη νέα Aston Martin Vantage θα είναι διαθέσιμη από την ερχόμενη άνοιξη σε τιμές που στην Κεντρική Ευρώπη θα ξεκινούν από 140.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ