ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Διαστημικής έμπνευσης σύστημα πεπιεσμένου αερίου της Bosch για αποφυγή πτώσεων σε μοτοσυκλέτες

Διαστημικής έμπνευσης σύστημα πεπιεσμένου αερίου της Bosch για αποφυγή πτώσεων σε μοτοσυκλέτες

Πολλές από τις πτώσεις μοτοσυκλετών, με απροσδιόριστες συνέπειες για τη συνέχεια -οι στατιστικές αναφέρουν πως οι οδηγοί μοτοσυκλετών εκτίθενται σε 20πλάσιο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς των αυτοκινήτων- οφείλονται στο γλίστρημα των τροχών λόγω απώλειας πρόσφυσης.

Οι λόγοι για το τελευταίο πολλοί, από το οδόστρωμα π.χ. μέχρι από λάδια πάνω σε αυτό, ενώ το βέβαιο είναι πως αν γλιστρήσει η μοτοσυκλέτα υπό κλίση τόσο πρέπει να είναι κανείς είτε πολύ ικανός οδηγός, είτε πολύ τυχερός είτε και τα δύο μαζί για να αποφύγει τα περαιτέρω.

Συνήθως όμως δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, με αποτέλεσμα η Bosch να εξελίσσει ένα σύστημα που θα επεμβαίνει διορθωτικά σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Το συγκεκριμένο σύστημα μάλιστα είναι εμπνευσμένο από τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται οι αστροναύτες στο διάστημα, λόγω έλλειψης βαρύτητας, που δεν είναι άλλος από τις ελεγχόμενες εκτονώσεις αερίου.

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ένας μηχανισμός δημιουργίας αερίου υπό πίεση, ανάλογος με αυτόν που χρησιμοποιείται στους αερόσακους των αυτοκινήτων. Όταν λοιπόν οι αισθητήρες του συστήματος καταγράψουν απώλεια πρόσφυσης και ολίσθηση των τροχών εκτοξεύεται στοχευμένα μια ποσότητα αερίου για περίπου 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Με τον τρόπο αυτό και σαν να έχει επιδράσει ένα «μαγικό χέρι» η μοτοσυκλέτα ανασηκώνεται σε μια πιο όρθια θέση, σταθεροποιείται και διευκολύνεται ο έλεγχός της προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση.

Μέχρι στιγμής η Bosch δεν έχει ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το πότε το συγκεκριμένο σύστημα θα περάσει στην κανονική παραγωγή, αλλά ούτε και για το κόστος του. Το οποίο αναμένεται να είναι αρκετά υψηλό -τουλάχιστον για την αρχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ