ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Αυτό είναι το καινούργιο κορυφαίο SUV της Audi, το Q8

Αυτοκίνητο: Αυτό είναι το καινούργιο κορυφαίο SUV της Audi, το Q8

Πρεμιέρα λοιπόν για το Q8, το νέο SUV της Audi, που με βάση και την επωνυμία του τοποθετείται στην κορυφή της αντίστοιχης γκάμας της. Το Q8 βασίζεται στο ίδιο πλαίσιο με το Q7, όπως είναι λίγο πιο μικρό (4,99 μέτρα) και πιο χαμηλό σε σχέση με αυτό, ενώ είναι σαφώς πιο σπορ.

Και αυτό γιατί η κλίση της οροφής του που χαμηλώνει έντονα στο πίσω μέρος καταλήγοντας σε κολώνες με επίσης έντονη κλίση δημιουργεί ένα έντονο στυλ κουπέ. Το οποίο συνδυάζεται και με στοιχεία που παραπέμπουν στο αρχέτυπο quattro, με μια καινούργια οκταγωνική μάσκα Singleframe που αποτελεί το νέο πρόσωπο της μάσκα, με στάνταρ LED προβολείς (οι LED Matrix είναι προαιρετικοί), παράθυρα χωρίς πλαίσια καθώς και με ζάντες που φτάνουν μέχρι και τις 22 ίντσες.

Η κλίση της οροφής πάντως δεν επηρεάζει ούτε τους χώρους για τους επιβάτες στο πενταθέσιο εσωτερικό του Q8 που είναι εξαιρετικά άνετοι, ούτε και το μέγεθος του πορτμπαγκάζ του, που κυμαίνεται από τα 605 έως και τα 1.755 λίτρα με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα. Η σχεδίαση του εσωτερικού εξελίσσει περαιτέρω το design των άλλων κορυφαίων Audi με τη διάταξη με τις δύο οθόνες αφής στο μέσο του ταμπλό. Η μεγαλύτερη (10,1 ίντσες) πάνω είναι μέρος του συστήματος infotainment που φυσικά διαθέτει όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης smartphones, ενώ από τη μικρότερη (8,6 ίντσες) κάτω ελέγχεται το σύστημα κλιματισμού, οι λειτουργίες άνεσης και η εισαγωγή κείμενου για το MMI. Ο εξοπλισμός μπορεί να περιλαμβάνει και τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, HUD, το premium ηχοσύνολο της Bang & Olufsen με τον 3D ήχο σε όλες τις θέσεις καθώς και το κλειδί Audi Connect. Αυτό μπορεί να αντιστοιχιστεί σε μέχρι και 7 οδηγούς και με το που αναγνωρίζεται από το σύστημα υιοθετεί τις εκάστοτε προσωπικές επιλογές και ρυθμίσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 400.

To Q8 μπορεί φυσικά να διαθέτει και όλα τα διαθέσιμα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού -μεταξύ αυτών το ενεργητικό cruise assist, το efficiency assist, η υποβοήθηση διασταύρωσης, η προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας, η προειδοποίηση προσέγγισης σε κράσπεδο και οι κάμερες για απεικόνιση 360⁰- ενώ ένα από τα highlight είναι ο απομακρυσμένος έλεγχος στάθμευσης σε γκαράζ, τόσο για την είσοδο όσο και για την έξοδο του αυτοκινήτου. Ο οδηγός που βρίσκεται έξω από το αυτοκίνητο μπορεί να ελέγξει την κίνηση και την διαδικασία στάθμευσης μέσω της εφαρμογής myAudi στο smartphone του. Πίσω από όλες αυτές τις τεχνολογίες αιχμής υπάρχει μία κεντρική μονάδα υποστήριξης του οδηγού, η οποία συνεχώς υπολογίζει και αναλύει ένα διαφορικό μοντέλο του χώρου που περιβάλλει το αυτοκίνητο και τον οδηγό.

AUDI Q8 17a

Όμορφος σχεδιασμός, high-tech αίσθηση, υψηλή ποιότητα, πλήρης εξοπλισμός και άνετοι χώροι για το εσωτερικό του Q8. Πηγή: Audi

Το νέο μεγάλο SUV της Audi έχει στάνταρ ανάρτηση με ελεγχόμενη απόσβεση, ενώ προαιρετικά υπάρχει και ενεργητική πνευματική ανάρτηση με ρυθμίσεις comfort και sport και με δυνατότητα αυξομείωσης της απόσταση από το έδαφος μέχρι και κατά 90 χιλιοστά. Έτσι η μέγιστη απόσταση φτάνει τα 254 χιλιοστά, που φυσικά αυξάνει κατακόρυφα τις δυνατότητες κίνησης πέρα από την άσφαλτο. Αντίστοιχα η ευελιξία περνά σε άλλη διάσταση για το μέγεθος του Q8 με την επίσης προαιρετική τετραδιεύθυνση.

Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει για την αρχή τους δύο V6, βενζίνης και πετρελαίου, των 3.000 κυβικών που χρησιμοποιούνται τόσο στο A7 Sportback όσο και στο A6. Το χαρακτηριστικό τους είναι πως και οι δύο έχουν ήπιο υβριδικό (mild hybrid) σύστημα με ιμάντα, ηλεκτρικό κύκλωμα 48 V και νέας γενιάς start stop. Το σύνολο βενζίνης (TFSI) αποδίδει 340 ίππους και αυτό του πετρελαίου (TDI) είτε 231 είτε 286.

Τα κιβώτια είναι παντού αυτόματα και η μετάδοση quattro, ενώ στην πορεία αναμένεται να προστεθούν μια plug-in υβριδική έκδοση με συνδυαστική ισχύ 450 ίππων, μια αμιγώς ηλεκτρική, καθώς και τα SQ8 και RSQ8. Το πρώτο θα κινείται από τον diesel V8 των 4.000 κυβικών με τα τρία turbo (το ένα είναι ηλεκτρικό) των 435 ίππων που κινείται και το αντίστοιχο SQ7 και το δεύτερο από τον V8 βενζίνης των 4,0 λίτρων που αναμένεται να αποδίδει 540 ίππους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ