ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Πόσο εξελιγμένα και ασφαλή είναι στην πράξη τα συστήματα ημι-αυτόνομης κίνησης;

Αυτοκίνητο: Πόσο εξελιγμένα και ασφαλή είναι στην πράξη τα συστήματα ημι-αυτόνομης κίνησης;

Τα συστήματα ημι- αυτόνομης και αυτόνομης κίνησης, που ήδη δοκιμάζονται σε δημόσιους δρόμους, έχουν συγκεντρώσει την προσοχή και το ενδιαφέρον και εξαιτίας κάποιων, λίγων ομολογουμένως, ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται. Εκ των οποίων ένα ήταν και θανατηφόρο, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη τεχνολογία, που είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει το μέλλον της αυτοκίνησης να βρεθεί στο στόχαστρο.

Το θέμα φυσικά είναι το πόσο ασφαλή είναι τα ήδη υπάρχοντα συστήματα ημι- αυτόνομης κίνησης ή για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι πόσο εξελιγμένα και πόσο γρήγορα είναι στις αντιδράσεις τους ώστε να αντιμετωπίζουν όλες ή τουλάχιστον τις πιο πολλές καταστάσεις που ενδεχόμενα θα προκύψουν σε έναν δημόσιο δρόμο.

Το βρετανικό ινστιτούτο Thatcham που ασχολείται με την οδική ασφάλεια παρουσιάζει στο βίντεο που ακολουθεί μια περίπτωση που κάθε άλλο παρά σπάνια είναι και η οποία τελικά κατορθώνει να μπερδέψει τους αισθητήρες και τα συστήματα εντοπισμού και καταγραφής που χρησιμοποιούνται από ένα σύστημα ημι- αυτόνομης οδήγησης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι το Autopilot της Tesla, ενώ οι συνέπειες αυτής της αστοχίας μπορούν να είναι, όπως θα δείτε, ιδιαίτερα δυσάρεστες.

Παράλληλα οι ειδικοί του ινστιτούτου τονίζουν πως ο ρόλος του οδηγού και η συμμετοχή του πρέπει να απόλυτα ξεκάθαρη, αλλιώς δημιουργούνται θέματα, ενώ το γενικό συμπέρασμα είναι πως ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι την πλήρη και δίχως θέματα εφαρμογή των συστημάτων αυτόνομης κίνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ