ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Γιατί η Volvo θα χρησιμοποιεί κάμερα που θα «ελέγχει» τον οδηγό;

Αυτοκίνητο: Γιατί η Volvo θα χρησιμοποιεί κάμερα που θα «ελέγχει» τον οδηγό;

Οι κάμερες στα σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων αυξάνονται και πληθαίνουν, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των συστημάτων υποβοήθησής τους και στο μέλλον και αυτών της αυτόνομης οδήγησης.

Πριν από λίγες ημέρες η Volvo παρουσίασε μια νέα κάμερα, η οποία θα «βλέπει» τον οδηγό, κάτι που καταρχήν ακούγεται περίεργο. Στην πράξη όμως δεν είναι, καθώς η χρησιμότητά της, όταν θα περάσει μετά από μερικά χρόνια στην κανονική παραγωγή και όχι άμεσα, έχει σχέση τόσο με την άνεση όσο και -κυρίως- με την ασφάλεια.

Σε ότι αφορά το πρώτο η αναγνώριση του προσώπου του οδηγού με τη βοήθεια της συγκεκριμένη κάμερας θα βοηθά στην άμεση προσαρμογή όλων των πιθανών ρυθμίσεων, από τον κλιματισμό και τα καθίσματα μέχρι τις μουσικές προτιμήσεις και τα συστήματα υποβοήθησης, στις προσωπικές επιλογές του εκάστοτε ανθρώπου που θα βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

Από κει και πέρα η κάμερα παρακολουθώντας τον οδηγό θα αναγνωρίζει αφενός την κόπωση ή τη διάσπαση προσοχής του προτείνοντας στάσεις και ξεκούραση και αφετέρου με τη βοήθεια δεδομένων που προκύπτουν από την ίριδα του ματιού θα βγαίνουν συμπεράσματα για την υγεία του οδηγού. Το τελευταίο για παράδειγμα είναι πολύ χρήσιμο για ανθρώπους που πάσχουν π.χ. από σακχαρώδη διαβήτη και ενίοτε αντιμετωπίζουν θέματα.

Αν ένα τέτοιο θέμα εντοπιστεί τότε το λογισμικό που υπάρχει για τη σωστή λειτουργία της κάμερας μπορεί να καλέσει για άμεση βοήθεια σε κάποιον αριθμό κλήσης. Αν παράλληλα το αυτοκίνητο θα είναι εξοπλισμένο και με σύστημα αυτόνομης κίνησης, κάτι που θα είναι πολύ πιθανόν όταν η τεχνολογία της συγκεκριμένη κάμερας θα είναι ώριμη για να περάσει στην κανονική παραγωγή, τότε ο έλεγχος του αυτοκινήτου θα μπορεί να αφαιρείται αυτόματα από τον οδηγό για λόγους ασφαλείας και να περνά αυτόματα σε αυτό.

Πάντως επειδή πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία και σωστά για τα προσωπικά δεδομένα η Volvo έχει ήδη ανακοινώσει πως όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη κάμερα θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του οδηγού και δεν θα ανεβαίνουν σε κάποιο cloud.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ