ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: η αυτοκίνηση οφείλει πολλά στην κυρία Bertha Benz

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: η αυτοκίνηση οφείλει πολλά στην κυρία Bertha Benz
o

Ο Carl Benz είναι ένας από τους πιονέρους του αυτοκινήτου και ουσιαστικά ο εφευρέτης του στη μορφή που το ξέρουμε, καθώς είναι αυτός που πρώτος προσάρμοσε έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης σε μια άμαξα.

Πιθανότατα όμως η εξέλιξη της αυτοκίνησης δεν θα είχε λάβει τις σημερινές της διαστάσεις αν δεν υπήρχε η κυρία Bertha Benz, σύζυγός του και «πολύ πιο θαρραλέα και αποφασιστική από εμένα» όπως παραδεχόταν ο ίδιος ο Carl Benz.

Η Bertha Benz λοιπόν και προκειμένου να κάνει γνωστή την εφεύρεση του άντρα της και να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της πήγε στις 5 Αυγούστου του 1888 με το πρώτο αυτοκίνητο -μια άμαξα δηλαδή την οποία «κινούσαν μυστηριώδεις δυνάμεις» σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής- από τo Mannheim στην Pforzheim από την οποία και καταγόταν. Η οποία απείχε 100 χιλιόμετρα, απόσταση ιδιαίτερα μεγάλη με τα δεδομένα της εποχής. Συνοδηγοί της στο πραγματικά ριψοκίνδυνο αυτό εγχείρημά της -πέρα από όλα τα άλλα η κατάσταση των δρόμων ήταν τραγική για το ευπαθές πρώτο αυτοκίνητο- οι δύο γιοί της Eugen και Richard.

Η Bertha Benz, η πρώτη οδηγός δοκιμών και εξέλιξης στην ιστορία της αυτοκίνησης, ήταν λοιπόν η γυναίκα κλειδί πίσω από το αυτοκίνητο, ενώ όπως είχε αναφέρει και πάλι ο σύζυγός της Carl Benz «η επιτυχία της προσπάθειάς μου θα ήταν αδύνατη χωρίς την αισιοδοξία της και την ικανότητά της να βρίσκει λύσει σε δύσκολές καταστάσεις».

Η Mercedes-Benz, για να τιμήσει την Bertha Benz και την πρώτη αυτή διαδρομή με αυτοκίνητο ανέβασε στο κανάλι της στο YouTube, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας αλλά και της 170ης επετείου από την γέννησή της, την ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Το ταξίδι που άλλαξε τα πάντα», την οποία μπορείτε να δείτε στη συνέχεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ