ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η νέα Mercedes GLB είναι τόσο μεγάλη όσο η GLC και έχει βάση τα 1.330 κυβικά

Αυτοκίνητο: Η νέα Mercedes GLB είναι τόσο μεγάλη όσο η GLC και έχει βάση τα 1.330 κυβικά

Το δεύτερο μικρό SUV της Mercedes, η GLB, παρουσιάστηκε στη Σαγκάη καταρχήν ως πρωτότυπο αλλά από τη στιγμή που οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν σε μερικούς μήνες το αυτοκίνητο που θα βρίσκεται στις κατά τόπους αντιπροσωπείες της μάρκας μικρές διαφορές θα έχει από αυτό που βλέπετε.

Αυτά που δεν θα έχει σίγουρα είναι οι προβολείς στην οροφή, τα τονισμένα πλαστικά προστατευτικά τριγύρω αλλά και τα κατάλληλα για off road λάστιχα. Αυτό που θα έχει είναι το γωνιώδες αμάξωμα που το κάνει να δείχνει σαν το μικρό αδελφό της iconic G-Class και ταυτόχρονα το διαφοροποιεί αισθητά από την GLA. Τόσο την τρέχουσα όσο και την επόμενη που αναμένεται μέσα στο 2020.

Ένα επιπρόσθετο και σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησής της από την τελευταία είναι και οι μεγάλες εξωτερικές της διαστάσεις, καθώς ο μήκος της, με 4,63 μέτρα, είναι ανάλογο της GLC που βέβαια ανήκει στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Το μεγάλο μήκος και μεταξόνιο είναι εφικτό χάρη στη χρήση του καινούργιου πλαισίου MFA2 που χρησιμοποιείται ήδη στις Α-Class, B-Class και CLA και έπεται και συνέχεια.

Φυσικά οι μεγάλες διαστάσεις έχουν θετικό αντίκτυπο και στους χώρους για τους επιβάτες αλλά και για τις αποσκευές, καθώς η στάνταρ χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ είναι 500 λίτρα. Από κει και πέρα υπάρχει προαιρετικά ένα συρόμενο πίσω κάθισμα για μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και μια 3η σειρά καθισμάτων που θα καθιστά την GLB εφταθέσια. Το επιπλέον κόστος των δύο πρόσθετων θέσεων θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες μας πάνω κάτω 1.000 ευρώ, ενώ το συρόμενα πίσω κάθισμα θα προσθέτει άλλα 400 ευρώ στον τελικό λογαριασμό.

MERCEDES GLB 9

Το εσωτερικό ακολουθεί τη γενική εικόνα των μικρών προσθιοκίνητων Mercedes και θα διαφοροποιείται στις λεπτομέρειες. Πηγή: Mercedes

Ο εσωτερικός διάκοσμος, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο, ακολουθεί τα γενικά πρότυπα των Α-Class και B-Class με την ενιαία ελεύθερη οθόνη που αποτελείται από δύο επιμέρους κάτω από ένα κρύσταλλο. Από κει και πέρα και το νέο σύστημα infoitainment MBUX θα υπάρχει και η ψηφιακή βοηθός Hey Mercedes και μια σειρά συστημάτων υποβοήθησης.

Το μοντέλο παραγωγής της GLB θα κατασκευάζεται στην Κίνα και στο Μεξικό και θα ξεκινήσει ως GLB 180d με τον diesel των 1.500 κυβικών και των 116 ίππων καθώς και ως GLB 200d με το σύνολο των 2.000 κυβικών και των 150 ίππων. Ο ίδιος κινητήρας θα αποδίδει 190 ίππους στην GLB 220d, ενώ τα εισαγωγικά σύνολα βενζίνης θα είναι ο τετρακύλινδρος των 1.330 κυβικών και των 136 ίππων της GLB 180 και η έκδοσή του των 160 ίππων της GLB 200. Η GLB 250 θα έχει σύνολο 2.000 κυβικών και 224 ίππων που είναι και αυτό που έχει τοποθετηθεί και στο πρωτότυπο.

Όλοι οι κινητήρες θα συνδυάζονται και με αυτόματα κιβώτιο 7 ή 8 σχέσεων, ενώ θα υπάρχουν και τετρακίνητες εκδόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ