ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η GLB, το νέο SUV της Mercedes ξεκινά από τα 1.300 κυβικά και έχει μέχρι και 7 θέσεις

Αυτοκίνητο: Η GLB, το νέο SUV της Mercedes ξεκινά από τα 1.300 κυβικά και έχει μέχρι και 7 θέσεις

Επίσημη παρουσίαση λοιπόν της πολυαναμενόμενης GLΒ, του δεύτερου μετά τη GLA, μικρού SUV της Mercedes που ανήκει στη γκάμα των επονομαζόμενων κόμπακτ μοντέλων της, που κατά βάση είναι προσθιοκίνητα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το κόμπακτ δεν πρέπει να συνδέεται με τις εξωτερικές διαστάσεις, καθώς με μήκος λίγο πάνω από τα 4,63 μέτρα η GLB κάθε άλλο παρά μικρή είναι. Ουσιαστικά βρίσκεται πιο κοντά στην GLC παρά στη GLA, ενώ από την πρώτη είναι εμπνευσμένη σε μεγάλο βαθμό και η σχεδίαση της πίσω κολώνας της. Από κει και πέρα ο σχεδιασμός με την κάθετη μάσκα και τη γραμμή των παραθύρων που ανεβαίνει προς τα πίσω τονίζει τον οff road προσανατολισμό της.

Το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό της, καθώς ναι μεν ο πίνακας οργάνων είναι ο χαρακτηριστικός ελεύθερος με τις δύο οθόνες έως και 10,25 ιντσών των κόμπακτ μοντέλων της Mercedes, αλλά υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχεία όπως το διακοσμητικό από αλουμίνιο μπροστά από το συνοδηγό στο ταμπλό αλλά και οι αλουμινένιες χειρολαβές στις πόρτες.

Φυσικά και εδώ υπάρχει το σύστημα infotainment MBUX με την ψηφιακή βοηθό ονόματι Mercedes, όλα τα διαθέσιμα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, στάνταρ και προαιρετικά και όπως είπαμε μέχρι και εφτά θέσεις. Οι δύο αναδιπλούμενες της τρίτης σειράς είναι κατάλληλες για άτομα ύψους έως 1,68 μέτρα, ενώ γενικά οι χώροι χάρη και στο μεταξόνιο των 2.829 χιλιοστών (+100 χιλιοστά σε σχέση με αυτό της B-Class) είναι μεγάλοι. Τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές.

Το πορτμπαγκάζ κυμαίνεται από 560 έως 1.755 λίτρα, η ασύμμετρη αναδίπλωση (αναλογία 40:20:40) της πλάτης των καθισμάτων της 2ης σειράς είναι στάνταρ, ενώ προαιρετικά υπάρχουν και κάποια πολυμορφικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα μετακίνησης των μεσαίων καθισμάτων κατά 14 εκατοστά σε συνδυασμό με την ρύθμισης της πλάτης τους σε συνολικά 7 θέσεις. Η δυνατότητα αυτή προσθέτει έως και 179 λίτρα στο χώρο αποσκευών όταν οι επιβάτες είναι μέχρι και πέντε, ενώ για τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους υπάρχει, πάλι προαιρετικά, η δυνατότητα αναδίπλωσης της πλάτης του καθίσματος του συνοδηγού.

Όταν ξεκινήσουν οι πωλήσεις της νέας GLB, προς τα τέλη του χρόνου, η βασική της έκδοση βενζίνης θα είναι η GLB 200 με τον τετρακύλινδρο των 1.332 κυβικών και των 135 ίππων, ενώ η προς το παρόν κορυφαία θα είναι η τετρακίνητη GLB 250 4MATIC των 2.000 κυβικών και των 224 ίππων. Η βασική diesel αντίστοιχα είναι η GLB 200 d, διαθέσιμη με κίνηση είτε στους εμπρός είτε σε όλους τους τροχούς, με 2.000 κυβικά και 150 ίππους, ενώ η επίσης δίλιτρη GLB 220 d 4MATIC είναι αποκλειστικά τετρακίνητη με 190 ίππους. Για την αρχή τουλάχιστον τα κιβώτια είναι αυτόματα διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις στην GLB 200 και 8 σε όλες τις άλλες εκδόσεις.

MERCEDES GLB 2019 23

Το εσωτερικό ακολουθεί μεν την κοινή γραμμή των κόμπακτ μοντέλων της Mercedes, ενώ διαθέτει στοιχεία, όπως αυτά από αλουμίνιο, που δίνουν μια πιο off road αίσθηση. Πηγή: Mercedes

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή της ροπής στην τετρακίνηση υπάρχουν τρεις επιλογές: η Eco/ Comfort με αναλογία μπροστά- πίσω 80:20, η Sport με 70:30 και η Off road με 50:50.

Για την ανάρτηση υπάρχει διαθέσιμη και ενεργητική με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και το σύστημα Drive Select με το οποίο ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ πέντε προγραμμάτων οδήγησης. Προαιρετικά και με το Offroad πακέτο υπάρχει ένα επιπλέον πρόγραμμα οδήγησης που προσαρμόζει την απόδοση το κινητήρα και τις ρυθμίσεις του ABS στο χώμα, μια απεικόνιση της τρέχουσας κατάστασης (κλίσεις και ρυθμίσεις) στη δεξιά οθόνη του ταμπλό και βοήθεια κατάβασης (Down Hill Speed Regulation).

Ενδιαφέρον στοιχείο και η λειτουργία off road των προβολέων όταν οι τελευταίοι είναι MULTIBEAM LED.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ