ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Ferrari 250 GTO, το πιο ακριβό αυτοκίνητο του κόσμου, ανακηρύχθηκε (και) επίσημα έργο τέχνης

H Ferrari 250 GTO, το πιο ακριβό αυτοκίνητο του κόσμου, ανακηρύχθηκε (και) επίσημα έργο τέχνης

Με απόφαση δικαστηρίου στην Μπολόνια, η Ferrari 250 GTO θεωρείται πλέον και επίσημα έργο τέχνης. Και αυτό γιατί λόγω του συνδυασμού των γραμμών του αμαξώματός της και των αισθητικών της λεπτομερειών χαρακτηρίζεται μοναδική. Παράλληλα, αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις που έχει κατακτήσει ακριβώς για αυτόν το λόγο.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως τα δικαιώματα για την παραγωγή και την προώθηση ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στην Ferrari και έτσι δεν μπορούν να κατασκευαστούν αντίγραφα και ρέπλικες.

Η διάσημη ιταλική εταιρεία, η πιο προβεβλημένη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, προσέφυγε στο δικαστήριο έπειτα από πληροφορίες που είχε πως μια εταιρεία στη Μόντενα σκοπεύει να κατασκευάσει ρέπλικες της 250 GTO. Κάτι τέτοιο και μετά την απόφαση του δικαστηρίου είναι πλέον αδύνατο.

Η Ferrari 250 GTO, που από το 1962 έως το 1964 έχει κατασκευαστεί συνολικά 36 φορές -όλες έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας- είναι με διαφορά το πιο ακριβό αυτοκίνητο του κόσμου, καθώς τo 2018 και σε δημοπρασία μια άλλαξε ιδιοκτήτη έναντι 48,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα υπάρχουν φήμες πως μια πουλήθηκε την άνοιξη του 2018 ιδιωτικά έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συγκεκριμένη Ferrari είναι μοναδική καθώς πέρα από τη χαρακτηριστική της εμφάνιση έχει και μια πλούσια αγωνιστική ιστορία -συνολικά όσο και κάθε μια από τις 36 μεμονωμένα. Έτσι στο «βιογραφικό» της περιλαμβάνονται τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα στα αυτοκίνητα τουρισμού πάνω από τα 2.000 κυβικά, πολλές νίκες στο πρωτάθλημα GT και δύο επιτυχίες στο Tour de France Automobile 1963 και 1964.

Ο πιο διάσημος κάτοχος Ferrari 250 GTO είναι ο ντράμερ των Pink Floyd Nick Mason, ο οποίος την έχει εδώ και 40 χρόνια και δηλώνει ακόμα ενθουσιασμένος.

Πέρα πάντως από τη 250 GTO ως έργα τέχνης έχουν χαρακτηριστεί και κλασικά μοντέλα των Alfa Romeo, Jaguar και Mercedes.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ