ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η Volkswagen εξελίσσει δικό της λειτουργικό σύστημα, το vw.OS, στα πρότυπα του Android

Αυτοκίνητο: Η Volkswagen εξελίσσει δικό της λειτουργικό σύστημα, το vw.OS, στα πρότυπα του Android

Από τη στιγμή που τα ηλεκτρονικά αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ειδικό βάρος στα σύγχρονα αυτοκίνητα και στο μέλλον με την αυτόνομη οδήγηση ακόμα πιο μεγάλο -υπολογίζεται ως σε ένα αυτόνομο μοντέλο ο κώδικας που θα χρησιμοποιείται θα έχει έκταση 1 δισεκατομμυρίου(!) σειρών- είναι λογικό οι κατασκευαστές να αναζητούν την καλύτερη δυνατή λύση και στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο όμιλος Volkswagen για παράδειγμα όχι μόνο μετεκπαιδεύει τους 20.000 συνολικά εργαζόμενούς του στο συγκεκριμένο τομέα, οι οποίοι από το hardware με το οποίο κατά κύριο λόγο ασχολούνται σήμερα να στραφούν στο software, αλλά σκοπεύει να προσλάβει ακόμα 5.000 ειδικούς έως το 2025. Και αυτό προκειμένου το 50% των εξελίξεων στο software που απαιτούνται να μπορούν να γίνουν εσωτερικά και χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Ο σκοπός είναι να απλοποιηθούν τα συστήματα που χρησιμοποιούνται τώρα. Ενδεικτικό είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 διαφορετικές αρχιτεκτονικές που χρησιμοποιούνται στα διάφορα μοντέλα. Εξίσου χαρακτηριστική η ύπαρξη στη νέα γενιά του Golf που αναμένεται 70 διαφορετικών συστημάτων ελέγχου τα οποία πρέπει να δικτυωθούν, ενώ ελέγχονται και από τρεις διαφορετικούς κεντρικούς υπολογιστές.

Προτεραιότητα σε αυτήν τη διαδικασία εξέλιξης είναι η εξέλιξη ενός νέου λειτουργικού συστήματος, του vw.OS, που θα είναι δομημένο κατά τα πρότυπα του Android που χρησιμοποιείται στα smartphones. Δηλαδή το ίδιο λειτουργικό σύστημα θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες πολλών μοντέλων, με διαφορετικούς χαρακτήρες και τιμές. Παράλληλα εξετάζουν και τη χρήση του ίδιου του Android ως διεπαφή μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, καθώς το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα αποτελεί μια δοκιμασμένη και καθιερωμένη λύση με την οποία οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι. Ταυτόχρονα αποτελεί μια πολύ καλή βάση για την ανάπτυξη εφαρμογών (apps) που θα είναι διαθέσιμες σε ένα πολύ μεγάλο κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ