ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Γιατί οι μελιτζάνες αποτελούν το πρότυπο για τις νέες βαφές των αυτοκινήτων;

Αυτοκίνητο: Γιατί οι μελιτζάνες αποτελούν το πρότυπο για τις νέες βαφές των αυτοκινήτων;

Η ηλεκτροκίνηση και η αυτόνομη κίνηση, που συνδέονται και μεταξύ τους, είναι, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, τα επόμενα μεγάλα βήματα της αυτοκίνησης. Βέβαια μέχρι την πλήρη καθιέρωσή τους έχουμε καιρό, μιας και θα πρέπει να λυθούν αρκετά θέματα. Από το κόστος και την αυτονομία στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέχρι το νομικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αυτόνομη οδήγηση.

Φυσικά προκύπτουν και διάφορα προβλήματα στην πορεία, όπως για παράδειγμα το χρώμα του αυτοκινήτου σε ότι αφορά π.χ. την αυτόνομη κίνηση. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά πράγματι τα σκούρου χρώματος αυτοκίνητα και ειδικά τα μαύρα δημιουργούν θέματα στη λειτουργία των επιμέρους συστημάτων. Και πιο ειδικά του Lidar (Light Detection and Ranging) που αποτελεί βασικό στοιχείο και λειτουργεί με δέσμη laser. Ανάλογα με το χρόνο που χρειάζεται για να ανακλαστεί από το αντικείμενο και να επιστρέψει το φως υπολογίζεται η απόσταση και η ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας τρισδιάστατης εικόνας, κάτι που δεν γίνεται από ένα απλό ραντάρ και βοηθά πολύ στον προσανατολισμό των αυτόνομων οχημάτων.

Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα του Lidar, που όμως έχει και μειονεκτήματα. Για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται ιδανικές συνθήκες, με αποτέλεσμα όταν βρέχει, όταν έχει ομίχλη, στο σκοτάδι ή όταν συντρέχουν και όλοι οι παραπάνω λόγοι να προκύπτουν προβλήματα. Επίσης ένα σημαντικός παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία του είναι το χρώμα του αυτοκινήτου. Πολύ απλά γιατί τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν καλύτερα το φως ενώ τα σκούρα το απορροφούν εν μέρει και το αντανακλούν λιγότερο.

LIDAR PROBLEMS WITH BLACK 2

Το λευκό είναι παγκοσμίως το πιο δημοφιλές χρώμα για τα καινούργια αυτοκίνητα. Πηγή: PPG

Το ερώτημα είναι αν αυτό το μείον των σκούρων χρωμάτων θα οδηγήσει στη σταδιακή κατάργησή τους. Η απάντηση είναι πως προς το παρόν δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος, καθώς και τα ανοιχτά χρώματα είναι παγκοσμίως σαφώς πιο δημοφιλή -στο λευκό αντιστοιχεί το 39% του συνόλου των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν το 2018 και στο μαύρο μόλις το 17%- ενώ για το μέλλον οι εταιρείες που ασχολούνται με τις βαφές αυτοκινήτων εξελίσσουν νέα χρώματα που ακόμα και στην περίπτωση που είναι σκούρα θα απορροφούν πολύ λιγότερο το φως, ενώ σημαντικό ρόλο εδώ παίζει και το αστάρι.

Πρότυπο για αυτήν την εξέλιξη των βαφών είναι οι… μελιτζάνες, που παρά το σκούρο μωβ ή μαύρο χρώμα τους όταν τις πιάνει κανείς δεν είναι ιδιαίτερα ζεστές. Αυτό οφείλεται στην παρουσία μια λευκής επιφάνειας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη σκούρα επιδερμίδα και που αντανακλά αποτελεσματικά την ηλιακή ακτινοβολία.

Αυτό το ρόλο λοιπόν θα έχουν στις μελλοντικές βαφές τα αστάρια…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ