ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Γιατί η Bentley σκάναρε ψηφιακά ολόκληρη τη θρυλική Birkin Blower του 1929;

Αυτοκίνητο: Γιατί η Bentley σκάναρε ψηφιακά ολόκληρη τη θρυλική Birkin Blower του 1929;

Υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα που για κάθε μάρκα αποτελούν ορόσημα και θα μνημονεύονται όσο χρόνια και αν έχουν περάσει. Για τη Βρετανική Bentley ένα από τα αυτοκίνητα αυτά είναι η περιβόητη Birkin Blower -και ας έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από το 1929 που μεσουρανούσε.

Η Blower είναι ένα αγωνιστικό της τότε εποχής και χρωστά το όνομά της στο μηχανικό της υπερσυμπιεστή (blower) τύπου roots -ο τύπος του είναι Amherst Villiers MK IV- που ήταν τοποθετημένος μπροστά μπροστά και έξω από το χώρο του μηχανοστασίου. Όσο για τον κινητήρα αυτό καθαυτό είναι ένας θηριώδης τετρακύλινδρος 4.400 κυβικών που με το βοήθεια της υπερ- πλήρωσης αποδίδει 240 ίππους στις 4.200 σ.α.λ.

Η Bentley είχε κατασκευάσει τότε μόλις 4 Blower και είχε δημιουργήσει μια αγωνιστική ομάδα που απέκτησε το προσωνύμιο Bentley Boys. Επικεφαλής ήταν ο Tim Birkin και το δικό του αυτοκίνητο, αυτό με το νούμερο 2, που ανήκει στην Bentley, ονομάζεται Birkin Blower, δίνει και τώρα το παρόν σε αγώνες κλασικών μοντέλων και διοργανώσεις τύπου Goodwood και είναι αυτό που λύθηκε -με την ευκαιρία θα αναπαλαιωθεί και θα επιστρέψει ακριβώς στην κατάσταση που ήταν το 1929- και σκαναρίστηκε επιμελώς σε κάθε του λεπτομέρεια.

Για το ψηφιακό σκανάρισμα απαιτήθηκαν συνολικά 1.200 ώρες εργασίας από δύο μηχανικούς εξειδικευμένους στο CAD (Computer Aided Design- Σχεδιασμός με υποστήριξη από Υπολογιστή). Οι οποίοι δεν διέκοψαν ούτε τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, δουλεύοντας εξ αποστάσεως με τηλεχειρισμό.

Τα λεπτομερή σχέδια που προέκυψαν θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή 12 ολοκαίνουργιων Birkin Blower. Η επίσημη ονομασία των αυτοκινήτων αυτών είναι Blower Continuation Series, σύντομα θα συναρμολογηθεί το πρωτότυπο- οδηγός που λέγεται Car Zero, ενώ και τα 12 που θα κατασκευαστούν έχουν ήδη πουληθεί σε συλλέκτες. Οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το χρώμα του αμαξώματος και το εσωτερικού που επιθυμούν. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει και οπτική διαφοροποίηση από το αρχέτυπο μοντέλο.

BENTLEY BIRKIN BLOWER 8a

Τα ψηφιακά σχέδια θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εξαρτημάτων, έτσι ώστε να προκύψουν 12 ολοκαίνουργιες Bentley Birkin Blower, ίδιες ακριβώς με το αρχέτυπο του 1929. Πηγή: Bentley

ΔΗΜΟΦΙΛΗ